Отидете към основна версия

2 854 24

Турция и САЩ топят ледовете

  • сащ-
  • рекс тилърсън-
  • турция

Рекс Тилърсън на визита в Анкара

Снимка: БТА/AP

Турция и САЩ решиха да създадат механизъм за нормализиране на отношенията между двете страни. Това заяви външният министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от „Ройтерс“.

В момента на визита в Турция е държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън. Той разговаря с Чавушоглу, като двама очакват нова среща през следващите месеци.

Тилърсън призна правото на Турция да обезопаси границите си със Сирия, но призова за повече сдържаност във военните действия край Африн. Той изрази и опасения за американските служители в дипломатическите седалища в Анкара. Тилърсън призова турските власти да освободят американските граждани и американски пастор, задържани в Турция.

Чавушоглу обяви, че неговата страна е готова да предприеме съвместни стъпки със САЩ относно обезопасяването на Сирия, стига страната да оттегли подкрепата си към турските милиции.

По-рано Тилърсън проведе среща и с турския президент Реджеп Ердоган. Те обявиха, че са имали продуктивни разговори, които могат да доведат до подобряване на отношенията между двете страни. През последните седмици Анкара засили реториката си срещу САЩ. Все пак и двете страни обявиха готовност за подобряване на отношенията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: