Отидете към основна версия

34 421 29

Защо България мълча 25 години?

  • българия-
  • любчо георгиевски-
  • македония

Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски с упрек към София

Как така България мълча 25 години за политиката на "гръцко монополизиране" на името Македония, а сега зачестяват изяви, според които България не бива да приема имена, които съдържат "географски маркер" с териториални претенции?

Този въпрос отправи бившият македонски премиер Любчо Георгиевски - архитект на първия българско-македонски документ за добросъседство - във "Фейсбук", пише Дневник.

Той имаше предвид коментара на българския президент Румен Радев, според когото версията с географска добавка към името - за която говорят и гръцките власти, и македонският премиер Зоран Заев - не бива да съдържа никакви териториални претенции към България. Подобен коментар дойде този месец и от Георги Първанов, който беше президент между 2002 и 2012 г. и в интервю предупреди, че две от петте предложения за новото име - Северна Македония и Горна Македония - отправят директни претенции към Пиринска Македония. Подобна позиция дойде от външния министър Екатерина Захариева през август, но впоследствие не беше повтаряна.

"Този тип натиск е безпринципен, защото се случва 25 години, след като започна спорът и върви към завършек. А също така идва след подписването на договора за приятелство, който в Македония вече е приет като наложен договор." Според Георгиевски освен това "разбира се, че всяка географска добавка заплашва по-малко България от това името да е само Македония, което те (българските власти) първи в света признаха (да прочетат аргументите на гърците, важат и за тях".

Георгиевски, който от години има българско гражданство и неведнъж е обвиняван в българофилия заради често пробългарските си позиции, сега е лидер на ВМРО-Народна партия

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: