Отидете към основна версия

45 782 76

Тръмп със заплаха към ЕС

  • тръмп-
  • мита-
  • търговия
Снимка: Shutterstock

В случай, че Европейският Съюз (ЕС) вземе ответни мерки на въведените от САЩ мита върху вноса на стомана и алуминий, то Щатите ще наложат мита на колите внос от държавите членки на Съюза. „Ако ЕС иска още да увеличи и без това високите си мита и бариери за американските компании, които работят там, ние просто ще въведем данък върху тези автомобили, които свободно се доставят във САЩ. Те правят невъзможно продажбата на коли и други стоки. Получава се огромен търговски дисбаланс”, написа в Twitter президентът на САЩ Доналд Тръмп.

През декември 2017 г. американският президент подписа закон за данъчна реформа, чиято ключова промяна е намаляване на данъка върху корпоративната печалба от 35% на 21%. Основната задача на реформата е възвръщане на инвестициите директно в американската икономика. Вложенията бяха ограничени с въвеждането на високи данъци за корпорациите, които предпочетоха по-конкурентоспособни чуждестранни пазари. Също така Тръмп заяви, че САЩ въвеждат вносни мита върху стоманата в размер на 25% и върху алуминия – 10%.

Европейската комисия изрази съжалени за решението на САЩ да въведе вносни мита върху стоманата от държавите членки на ЕС и е готова да реагира „твърдо и съизмерно”, за да защити интересите си, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Пазарите реагираха на Тръмп

    Световните пазари реагираха на намерението на Съединените щати да наложат мита върху вноса на стомана и алуминий. Промишленият индекс Дау Джоунс спадн ...
    02.03.2018
    4 336
    3
  • Тръмп разпалва търговска война

    Решение на американския президент Доналд Тръмп може да разпали търговска война. Държавният глава обяви, че ще бъдат въведени вносни мита върху стомана ...
    02.03.2018
    3 498
    6