Отидете към основна версия

4 202 19

Кристалина Георгиева предупреди Тръмп

  • стомана-
  • кристалина георгиева-
  • мита-
  • сащ-
  • търговия-
  • доналд тръмп-
  • алуминий

Георгиева заяви, че Тръмп трябва да направи оценка на последиците

Снимка: БТА/ AP

Главният изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие и на Международната асоциация за развитие в групата на Световната банка Кристалина Георгиева призова американския президент Доналд Тръмп да бъде „внимателен“, преди да наложи противоречивите мита за стомана и алуминия. Георгиева предупреди, че тези стъпки могат да засегнат световната търговия.

Георгиева заяви, че Тръмп трябва да направи „оценка на последиците“, преди да продължи с плана, чието реализиране разпали опасения за търговска война с Китай и Европа и разтревожи световните пазари. Тя каза, че нейното послание към Тръмп, който се очаква да се подпише митата, е да направи внимателна оценка, преди да предприеме по-нататъшна стъпка, съобщи Нова телевизия.

„Ако предприемете стъпка по някаква причина, тогава трябва да предвидите няколко стъпки за последствията", каза Георгиева пред малка група репортери в Брюксел. „Преценете какви са последиците и след това се консултирайте се за тези последици".

ЕС обеща да се противопостави на тарифите със собствени мерки, насочени не само към американската стомана, но и към продукти като уискито бърбън, джинси, мотоциклети, портокалов сок и боровинки. Ръководителят на Световната банка, чиято организация е специализирана в отпускането на средства на бедните страни, добави, че „Тръмп трябва да има внимателно калибриран подход към това, което се случва в световната търговия".

„Когато търговията се свива, има последици за най-бедните хора в богатите страни. Стоките стават по-скъпи, а бедните харчат повече от своите пари, купувайки тези стоки", каза тя. Тръмп изглежда намеква, че тарифите, които според него са насочени към спасяването на американската стоманодобивна индустрия и намаляването на дефицита й, ще покажат „голяма гъвкавост" към „истински приятели".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини