Отидете към основна версия

5 404 22

Новата шефка на ЦРУ е известна с мъченията

  • джина хоспел-
  • цру-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • мъчения-
  • разузнаване

Мрачна репутация в разузнаването

Снимка: БТА/ AP

Американският президент Доналд Тръмп направи рокади по високите етажи на дипломатическото ведомство. Държавният секретар Рекс Тилърсън беше сменен с досегашния директор на Централното разузнавателно управление Майк Помпео. Новият шеф на ЦРУ е жена, което се случва за първи път в историята.

Джина Хаспел пое разузнаването. Тя има 30-годишен стаж в тези структури, пишат американските медии. Миналата година Белият дом определи решението ѝ да спре да работи в задгранични операции и да поеме подобна публична длъжност като забележително, а американски медии писаха, че на ръководния пост в ЦРУ след десетилетия работа под прикритие, заради които и липсваха нейни снимки.

Джина Хоспел е известна с репутацията си на безкомпромисна личност в борбата с терористите. Демократите обаче обявиха, че тя е отишла твърде далеч в борбата с тероризма, и поискаха разследване на случаи, в които тя може да е разрешавала мъчения на бойци от „Ал Кайда“.

Вестник „Ню Йорк таймс“ пише, че Хаспел е управлявала в Тайланд първото от задграничните помещения на ЦРУ, където чужди бойци са били подлагани на мъчения, за да предоставят информация. За критиците ѝ въпросът, още откакто тя бе заместник на Помпео, е как е възможно човек, разрешавал и отговарял за множество случаи на мъчения, да помогне тези практики да бъдат напълно отхвърлени от ЦРУ. Такъв ангажимент организацията сега е поела пред американските власти.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини