Отидете към основна версия

4 243 14

Обвиниха Савченко за атентат

  • надежда савченко-
  • съд-
  • украйна

Главният прокурор обяви, че тя е подготвяла нападение срещу Върховната Рада

Снимка: БТА/AP

Украинският генерален прокурор Юрий Луценко обвини военния пилот Надежда Савченко, превърнала се в национална героиня, след като лежа в руски затвор, че е планирала атака срещу парламента, съобщи "Монитор".

Разполагам с "неопровержими доказателства", че Савченко, която сега е депутат, е планирала нападение срещу Върховната рада с гранати, миномети и автоматични оръжия, каза Луценко. Украинският генерален прокурор поиска от парламента да отнеме нейния имунитет, за да може тя да бъде арестувана. Савченко каза, че при посещение в Европа е дала показания пред европейски юридически институции срещу украинския президент Петро Порошенко за корупция.

Тя говори пред журналисти в Киев, след като бе разпитана в Службата за сигурност на Украйна. Савченко определи като незаконно изключването й от парламентарната комисия за национална сигурност и отбрана. Бившата военнослужеща бе посрещната като героиня в Украйна след размяна на затворници с Русия през май 2016 г., но впоследствие бързо изпадна в немилост.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: