Отидете към основна версия

3 157 14

Руският изгнаник, намерен мъртъв в Лондон, е бил удушен

  • николай глушков-
  • лондон-
  • великобритания-
  • русия-
  • изгнаник-
  • удушен

Ще ескалира ли напрежението между Лондон и Москва?

Снимка: БТА/ AP

Руският изгнаник Николай Глушков, открит мъртъв в дома си в британската столица Лондон, е бил удушен с кучешки повод, съобщи „Индипендънт“, позовавайки се източници от силовите структури. Руснакът е убит само седмица след отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал.

Разследващите обаче посочват, че към момента няма доказателства между двата случая да има връзка. Отравянето на двойния агент и неговата дъщеря с веществото „Новичок“ предизвика срив в двустранните отношения между Лондон и Москва.

Въпреки че няма връзка между двата случая, то убийството на Глушков – близък приятел на покойния олигарх Борис Березовски – може да налее масло в огъня на разразилия се скандал. Николай Глушков беше намерен мъртъв в дома си в понеделник вечерта.

Като причина за смъртта полицията посочва „компресия на врата“. Контратерористичното звено към силите на реда се зае с разследването. През 90-те години на миналия век Глушков е директор на държавната авиокомпания „Аерофлот“ и на автомобилната компания „ЛогоВАЗ“ на Борис Березовски. През 1999 година, когато Березовски влиза в конфликт с Владимир Путин и бяга в Обединеното кралство, Глушков е с повдигнати обвинения за пране на пари и финансови измами.

Николай Глушков прекарва пет години в затвора и е освободен през 2004 година. Страхувайки се обаче отново да не бъде арестуван, той бяга във Великобритания. Получава политическо убежище и заживява в столицата Лондон. През 2011 година дава показания в съда по дело срещу олигарха Роман Абрамович, който поддържа добри отношения с Кремъл.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: