Отидете към основна версия

6 756 721

Лондон: Руснаците тайно складират „Новичок“!

  • сергей скрипал-
  • великобритания-
  • русия-
  • борис джонсън-
  • новичок-
  • складира

Борис Джонсън отправи тежки обвинения към Москва

Снимка: БТА/ AP

Британският външен министър Борис Джонсън заяви в интервю за Би Би Си, че Русия тайно е складирала запаси от нервнопаралитичното вещество „Новичок“, използвано при отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал.

По думите му Москва е проучвала как подобни оръжия биха могли да се използват при убийства. Великобритания твърди, че Русия е използвала нервнопаралитичното вещество от съветско време „Новичок“, за да извърши нападение срещу Скрипал и дъщеря му Юлия, при което за пръв път от Втората световна война в Европа е било употребено химическо оръжие.

Кремъл отрича каквато и да е вина. „Разполагаме с доказателства за периода от последните десет години, че Русия не само е проучвала употребата на нервнопаралитични вещества за убийства, но и е произвеждала и складирала „Новичок“, каза британският дипломат. Заради нападението Великобритания и Русия експулсираха взаимно по 23 дипломати, а отношенията им достигнаха до най-ниската си точка от Студената война насам.

Химическото съединение се разпръсква като фин прах, вместо като газ или изпарение. Може да бъде вдишано, погълнато или дори абсорбирано от кожата. Изключително опасно е за човешкото здраве. Руската отрова, подобно на другите подобни вещества, действа на ацетилхолинестераза – ензим, който действа в нервната система. Той се намира върху мембраните на червените кръвни клетки. Резултатът е свиване на всички мускули, което води и до сърдечен удар и задушаване.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: