Отидете към основна версия

2 885 18

България подкопава ЕС с фалшиви българи

  • шенген-
  • българия-
  • ес-
  • корупция-
  • шенген

Балканската страна дава паспорти на десетки престъпници

Високопоставени корумпирани български служители продават българско гражданство на хиляди чужденци, включително престъпници. Това се посочва в кореспонденция от София на влиятелното френско издание „Нувел обсерватьор“.

Публикацията вижда бял свят дни след скандала с пропуснатите без паспортна проверка на летище София пътници на „България ер“.

„Разпространението на фалшиви български документи за самоличност и измамните схеми за получаване на гражданство представляват сериозна заплаха за сигурността на България". За това предупреди директорът на Националната агенция за разузнаване Драгомир Димитров. Той обобщи този тревожен извод при представянето на последния доклад на ръководената от него агенция пред депутатите. Топразузнавачът говори пред народните представители през октомври 2017 г..

Тези "наистина фалшиви" българи са и европейски граждани, с право на свободно движение, а това представлява заплаха за ЕС. А благодарение на тази незаконна схема чуждестранните престъпници придобиха европейско гражданство. В допълнение, някои натурализирани могат да се свържат с терористични мрежи, тревожи се „Нувел обсерватьор“. Изданието отбелязва, че не е получило отговор на зададените въпроси от българското правителство и ротационното българско председателство на ЕС.

„Нувел обсерватьор“ отбелязва, че в София има специализирани кантори, които подготвят нужните документи. Цената на услугата е между €500 и €3000. По-скъпо плащат тези желаещи да станат българи, които имат „тъмни петна“ в своята биография.
България натурализира около 600 – 700 души месечно. Това разкрива пред френската медия бившият директор на дирекция "Гражданско гражданство" в Министерството на правосъдието Катя Матева. Тя беше уволнена през октомври 2017 г. Според нея това е станало след нейните опити да прекъсне порочната практика.

"Самата аз отмених 60 натурализации, след като от справка в Интерпол разбрах, че тези лица са престъпници", разкрива пред „Нувел обсерватьор“ Катя Матева. Според нея поне един от вицепремиерите в правителството на ГЕРБ с националистите е замесен в корупционната схема.
Този трафик се покровителства от най-високия връх на държавата, казва Катя Матева. Тя е писала до главния прокурор и дори до премиера Бойко Борисов за незаконната схема за българското гражданство.

Премиерът Бойко Борисов се страхува да разтури крехкото коалиционно правителство, което го държи на власт, прогнозира „Нувел обсерватьор“. Макар страната му да изглежда като стар домакински гевгир, Бойко Борисов продължава да претендира за прием в Шенгенско пространство, където човек може да се движи без контрол.

Близо 20 000 молби за натурализация продължават да чакат своето разглеждане. Те са подадени от македонци, албанци, косовари, сърби и молдовци.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Бавария иска собствена гранична полиция

    Южната германска провинция Бавария иска да създаде своя собствена гранична полиция и бюро за кандидатите за убежище. Баварският премиер Маркус Зьод ...
    24.03.2018
    2 693
    11
  • Германия призова за отмяна на Шенген

    Германският външен министър Хорст Зеехофер, встъпил наскоро в длъжност, поиска отмяна на Шенгенското споразумение, съобщиха немските медии. Контролът ...
    18.03.2018
    7 122
    21
  • Ето защо не приемат България в Шенген

    Щом България и Румъния имат техническата готовност да се присъединят към Шенген, трябва да сме единни, за да ги допуснем там. Това послание отправи къ ...
    21.02.2018
    10 166
    23