Отидете към основна версия

780 0

Франция се изтегля от Афганистан в края на 2013 г.

  • франция-
  • афганистан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският контингент в Афганистан ще поднови обучението на афганистански войници в събота и ще се изтегли в края на 2013 година, т.е. година по-рано от планираното от НАТО изтегляне на международните сили.

Това заяви френският президент Никола Саркози след срещата си с афганистанския президент Хамид Карзай в Париж, предаде АП. Саркози заяви още, че има уверенията на Карзай, че ще се въведат допълнителни мерки за защита.

Саркози поясни, че 1000 френски военни от общо 3600-те, които са сега в Афганистан, ще се върнат у дома през 2012 г.

По-рано днес Главният секретар на НАТО Андерс фог Расмусен настоя Франция да изпълни докрай ангажимента си в Афганистан, въпреки смъртта на френските военни в размирната страна.

За около седмица френските военнослужещи спряха да изпълняват задачите си в Афганистан заради убийството на четирима френски войници от афганистански войник-ренегат. Тогава Никола Саркози обяви, че е възможно да се обмисли предсрочно изтегляне на френския контингент от Афганистан.

Франция има четвъртия по големина контингент от силите на НАТО в Афганистан. Френските военни са разположени главно в стратегическата зона източно от Кабул. Тяхното по-ранно изтегляне ще принуди САЩ или други съюзнически сили да вземат мерки за запълване на вакуума в момент, когато много европейци и американци искат техните сили да се напуснат Афганистан,

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини