Отидете към основна версия

1 903 16

Не чакайте Западните Балкани отново да избухнат

  • сащ-
  • уесли кларк-
  • балкани

Генерал Уелси Кларк с призив към НАТО и ЕС

Бившият главнокомандващ на силите на НАТО в Европа генерал Уесли Кларк призова Западът да поднови ангажимента си към Балканите, съобщи „Вашингтон Пост“.

Според Кларк в момента ситуацията в Западните Балкани се усложнява. Той настоява ЕС и Алианса да се намесят, преди регионът „отново да избухне“.

Според него етническите конфликти в страните от региона може да се превърнат в регионални кризи и да дадат основата за чуждо влияние в региона. Той подчертава, че експлозивна комбинация от лошо управление, икономическа стагнация и слаби демократични институции остави малобройно, но съществено малцинство уязвимо за наемане от джихадистите. Всичко това прави региона узрял за експлоатация от терористични организации и намеса от външни фактори, включително Русия, Китай и Турция.

Според Кларк в момента Русия, Китай и Турция се опитват да укажат сериозно икономическо влияние над региона. Той смята, че САЩ са предали отговорността за региона на ЕС.

Кларк смята, че евентуален план за приемането на страните от региона в ЕС ще постави основа за бъдещото сътрудничество между тези страни.

Той смята, че има фактори, с които да се предотврати дестабилизацията в региона. Според Кларк демокрацията в тези страни може да бъде развита. Така те ще се превърнат в укрепени демокрации.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини