Отидете към основна версия

3 117 42

Вашингтон: Или сте с нас, или сте против нас

  • ники хейли-
  • оон

Американският посланик в ООН размаха пръст на страните, които не подкрепят САЩ при гласуване

Снимки: БТА/АР

Десетпроцентен спад на страните, които не подкрепят САЩ при гласуванията в ООН, не е приемлива отплата на нашата инвестиция, заяви американският постоянен представител Ники Хейли, цитирана от DPA.

Според годишен доклад на Държавния департамент протоколите от гласуванията показват, че 193-те държави в ООН са гласували по същия начин като САЩ в 31 процента от случаите миналата година.
Докладът разглежда 93 резолюции, приети през 2017 г. Това е спад с 10 на сто спрямо 2016 г., макар че в исторически аспект се доближава до средното, заключава докладът.

Нивото на подкрепа не отразява адекватно "щедростта", която САЩ показват, плащайки 22 процента от бюджета на ООН. "Това не е приемлива отплата на нашата инвестиция", заяви Хейли.

"Президентът Тръмп иска да е сигурен, че нашите долари за чуждестранна помощ - най-щедрата в света, винаги служат на американските интереси, и ние се надяваме да му помогнем да се убеди, че американският народ вече не се приема за даденост", поясни тя.

Хейли е заплашвала неколкократно, че САЩ ще вземат ответни мерки срещу страните, които не ги подкрепят в световната организация.

Преди гласуване в Общото събрание, критикуващо решението на САЩ да премести посолството си в Израел в Ерусалим, Вашингтон запалаши да отреже помощта за страните, гласували против тях. След като страните членки гласуваха с преобладаващо мнозинство против САЩ, Хейли даде прием, на който покани само тези, които ги подкрепиха.

Израел, Канада, Австралия, Великобритания и Франция са сред страните с най-високо ниво на съвпадение със САЩ при гласуване, а сред тези с най-ниско ниво са Иран, Сирия, Венецуела, Северна Корея, Куба и Боливия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • В ООН отхвърлиха резолюции на Русия и САЩ

    Русия призова Съединените щати да не предприемат военни действия в отговор на предполагаемата химическа атака в Сирия. Руският представител в ООН пред ...
    11.04.2018
    2 062
    3
  • ООН прие резолюция за мир за Сирия

    Съветът за сигурност на ООН прие резолюцията мир в Сирия, съобщи РИА Новости. Според нея враждуващите страни в региона трябва да сключат 30-дневен ...
    25.02.2018
    2 178
    20