Last news in Fakti

11 Април, 2018 07:15 2 057 3

В ООН отхвърлиха резолюции на Русия и САЩ

  • сирия-
  • резолюции-
  • сащ-
  • русия-
  • химическа атака-
  • оон

Съветът за сигурност каза "не"

В ООН отхвърлиха резолюции на Русия и САЩ - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

Русия призова Съединените щати да не предприемат военни действия в отговор на предполагаемата химическа атака в Сирия. Руският представител в ООН предупреди Вашингтон, че ще носи отговорност за всяко незаконно военно действие, което извършва. Западните лидери обаче заявиха, че са се съгласили да работят заедно срещу отговорните за нападението от събота в град Дума.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че евентуални военни удари ще бъдат насочени към химически съоръжения на сирийския режим. Британският премиер Тереза Мей, обаче, е поискала повече доказателства за химическите атаки в телефонен разговор с Доналд Тръмп.

Предупреждението от Москва беше отправено по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН. Той отхвърли два варианта на проекторезолюции как да се разследва евентуалното ползване на химически оръжия в Сирия. Единият вариант беше предложен от Съединените щати, а другият - от Русия.

„Съединените щати за пореден път се опитват да заблудят международната общност и правят поредна стъпка към конфронтация. Ясно е, че днешната провокация няма нищо общо с желанието за разследване на случилото се в Дума, на 7 април. Не ни трябва създаване на механизъм за установяване на фактите”, коментира Василий Небензя, представител на Русия в ООН, съобщи Нова телевизия.

„Тази резолюция е стриктният минимум, който Съветът за сигурност може да направи в отговор на нападението. Съединените щати направиха всичко възможно, за да постигнат единство в Съвета за сигурност по този текст. Историята ще запомни този ден с това, че Русия избра да подкрепи едно чудовище пред живота на сирийския народ”, коментира Ники Хейли, представител на САЩ в ООН.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румяна Костова

    23 3 Отговор
    Изглежда има и трети вариант за разследване защото руснаците съобщиха преди няколко часа,че най-накрая ОЗХО се е съгласила да прати в Сирия екип да установи на място какво се случва.Макрон е най-голям хуманист от тази масонска компания.Ще стреля само по химически съоръжения.Не зная какво ще постигне ,ако доразруши някой празен склад за химически боеприпаси.Как с тази тактика ще постигне главната цел: да изгонят Русия от Сирия и да получат нова Либия?
  • 2 Джанго

    9 3 Отговор
    Какви доказателства иска Тереза Мей??? Котката на Асад, може би?
  • 3 ГОСТ

    9 1 Отговор
    Защо в тая статия нищо не пише за третото предложение което е от Швеция и Русия се съгласи с него с някои допълнения и предложи да се гласува в близките часове а не след два или три дена а шведите веднага поискаха прекъсване за консултации всеки може да се досети с кого ще се консултират. В края на краищата няма прието нито едно предложение. На кого е изгодно да няма приета резолюция за предполагаемо хим. оръжие.