Отидете към основна версия

3 518 11

Между руския чук и турската наковалня

  • русия-
  • босна и херцеговина-
  • турция

Босна и Херцеговина е в сложно международно положение

Снимка: Shutterstock

Положението на Босна и Херцгеговина в международен план може да бъде описано като позиция между руския и чук и турската наковални, пише Кликс.

Според анализатори руското влияние в Босна и Херцеговина е повече от очевидно, като това беше потвърдено от посещението на председателката на Съвета на федерацията в руския парламент Валентина Митвиненко.

По време на посещението си тя нападна политиката на САЩ в региона и определи Република Сръбска като държава.

„Тук присъствието на държавата е съвсем малко, като наблюдаваме основно етническата политика и партньорите за постигане на цели. Нашите управляващи се опитват да превърнат страната в още по-голяма разменна монета.

Президентът на Република Сръбска Милодраг Додик използва руското влияние, за да постигне легитимност, като за него е важно преди изборите да бъде обявен за изтъкнат руски играч. Той даде цялата петролна индустрия на републиката почти безплатно на Русия, а в същото време се среща с Путин в някакви коридори.

Евентуално посещението на турския президент Реджеп Ердоган в рамките на предизборната му кампания може да бъде използвано за предизборни цели, визирайки малцинствата. От тази история могат да спечелят турците“, заяви политическият анализатор Аднан Хускич.

Турция все още смята Босна и Херцеговина за важно място за разпространение на турската култура. В същото време Русия разширява влиянието си на Балканите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини