Отидете към основна версия

38 238 114

Балканите са заплашени от война

  • гърция-
  • балканите-
  • турция

Притеснения около отношенията между Гърция и Турция

Целят свят следи с тревога ситуацията в Близкия Изток и Корейския полуостров, нова война може да избухне на границите на ЕС, пише изданието "Крисчън сайънс монитор"..

Изданието излиза с обширен анализ за Балканите. В него се пише, че има опасност от нова война в региона.

Отбелязва се, че отношенията между Гърция и Турция се изострят постоянни. Припомнят се и последните случаи на сблъсъци между кораби на двете страни в Егейско море.

В същото време се анализира, че нерешения спор за разделения на гръцка и турска част Кипър, предизвиква спорове и около няколко малки острова в Егейско море.

Напоследък започнаха да хвърчат нападки от заместника на премиера Алексис Ципрас – Панос Каменос към турския президент Реджеп Ердоган.

В същото време полуофициални фигури в Анкара намесват за връщане към имперските дни. Явно всичко ще зависи от стабилността по границите между двете държави.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Гърция с условия към Македония

    Пътят на Македония към ЕС преминава през ревизия на нейната конституция и премахване на териториалните претенции. Това заяви гръцкият президент Прокоп ...
    14.05.2018
    3 216
    0
  • Рахой загуби войната на Балканите

    Испания не успя да попречи на Косово да бъде разглеждано като държава на предстоящата среща на върха между ЕС и Западните Балкани. Това пише в статия ...
    14.05.2018
    3 080
    3
  • Ердоган иска мир с Гърция

    Турският президент Реджеп Ердоган призова за мир с Гърция, съобщи Катимерини. През последните месеци отношенията между двете страни се обтегнаха. П ...
    23.04.2018
    2 609
    5