Отидете към основна версия

12 968 21

Най-могъщите ядрени сили в света

  • могъщи-
  • ядрени-
  • бойни глави-
  • оръжия-
  • китай-
  • сащ-
  • русия-
  • франция-
  • сили

Хиляди ядрени бойни глави в различни точки на планетата

Снимка: Shutterstock

В света тлеят взривоопасни точки, на които дипломацията прави усилия да избегне въоръжен конфликт. След встъпването в длъжност на американския президент Доналд Тръмп се увеличи несигурността в световен мащаб, а пример за това са действията му по отношение на Северна Корея. Държавният глава отмени планираната среща с Ким Чен-ун и мирът на Корейския полуостров за пореден път е поставен под въпрос.

В края на 60-те години на миналия век е подписан Договорът за неразпространение на ядрени оръжия, целящ да намали напрежението в световен мащаб и риска от потенциална унищожителна война. Ядрените оръжия обаче продължават да застрашават сигурността и са основа в стратегията за възпиране на големите сили. Кои са петте най-могъщи ядрени сили в света?

5. Великобритания

На пета позиция са британските въоръжени сили с над двеста ядрени бойни глави. През последните години Великобритания намали броя на оперативните бойни глави. Обединеното кралство продължава да е една от големите военни сили в света. Британците избраха да обърнат гръб на Европейския съюз, но продължават да са част от НАТО.

4. Китай

Китай за няколко десетилетия се превърна в могъща военна суперсила. Пекин държи в дълбока тайна броя на ядрения си арсенал, въпреки че посочва, че той е единствено с отбранителни цели. Според експертите китайските въоръжени сили разполагат с над 250 ядрени бойни глави, посочва „Бизнес инсайдър”. Доктрината на Китай не предполага първи удар, но международната общност е скептична относно намеренията на Пекин.

3. Франция

Франция започва да разработва ядрения си потенциал по време на Втората световна война, когато президентът Шарл дьо Гол смята, че Париж се нуждае от независими от САЩ и НАТО бойни способности за отбрана. Към момента се смята, че французите разполагат с близо триста бойни глави.

2. Съединените американски щати

Американците разполагат с най-модерната армия в света, но не са първи по показател ядрен боен арсенал. По време на Студената война те водят ожесточена надпревара във въоръжението със Съветския съюз. САЩ е и единствената страна, която е използвала ядрени оръжия във военен конфликт – през Втората световна война на японска земя. По данни на Федерацията на американските учени САЩ имат 6800 бойни ядрени глави.

1. Русия

Русия е лидер в класацията с близо 7000 ядрени глави. СССР започва да разработва ядрената си програма през 40-те години на миналия век, когато разбира за проекта „Манхатън”. През последните години руските въоръжени сили работят над модернизация на ядрените си способности.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.

Свързани новини