Отидете към основна версия

30 284 53

Краят на дизеловите коли е близо

  • коли-
  • дизелови-
  • елжбета биенковска

Елжбета Биенковска заяви, че бъдещето е на електрическите автомобили

Потребителите могат да направят също толкова, колкото и регулаторите, за да насочат автомобилния сектор към ерата на електричеството, очертана от Tesla. Това коментира европейският комисар по вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средните предприятия Елжбета Биенковска пред Bloomberg.

„С дизеловите автомобили е свършено. Смятам, че след няколко години те напълно ще изчезнат. Това е технология на миналото. Хората осъзнаха, че никога няма да имаме напълно чисти дизелови коли“, заяви Биенковска.

Миналата седмица ЕС прие поправка в правилата за санкционирането на автомобилите в блока. ЕК си спечели правото да глобява автопроизводителите с до 30 000 евро, ако автомобилите не отговарят на изискванията. Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия cъщo щe имa пpaвoтo дa извъpшвa пpeглeди и пpoвepĸи, зa дa ce yвepи в cпaзвaнeтo нa пpaвилaтa, дa изиcĸвa иззeмaнe нa aвтoмoбили в EC и дa нaлaгa aдминиcтpaтивни глoби.

Освен това Комисията и индустрията ще стимулират производството на батерии за електрически автомобили в Европа, включително чрез финансиране.

„Искаме да видим първите произведени в Европа батерии, но също така и цялата верига на стойността. Това е проект, който никоя държава от ЕС не може да си позволи сама“, допълни Биенковска.

Биенковска също призова редица европейски държави, особено в Източна Европа, да изтеглят превозните средства, които не отговарят на стандартите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини