Отидете към основна версия

1 995 12

Украйна блокира руски сайтове - Май 2018

  • украйна-
  • русия-
  • сайтове-
  • блокира-
  • риа-
  • достъп-
  • санкции

Москва обвини Киев в безсилие

Снимка: Shutterstock

Украинските доставчици на интернет започнаха да блокират достъпа до руски сайтове, предава РИА Новости. Сред първите потърпевши са ресурсите на международната информационна агенция "Россия сегодня" и РИА Новости Украйна. Спрян е достъпът и до сайтовете Р-Спорт, ВГТРК (Общоруска държавна телевизионна и радиопредавателна компания), НТВ и РЕН ТВ.

При опит да се влезе в някой от сайтовете, се появява надпис: "В изпълнение на указа на президента на Украйна от 15 май 2017 година, достъпът до ресурса е ограничен". В началото на май "Россия сегодня" и агенция РИА Новости Украйна попаднаха в обновения санкционен списък на Киев. На украинските доставчици бе заповядано да блокират достъпа до сайтове.

С указа са блокирани и активите на агенция РИА Новости в страната. Срокът на санкциите е три години. Генералният директор на МИА "Россия сегодня" Дмитрий Киселев заяви, че действията на украинските власти са показател за безсилието на киевския режим. От министерството на външните работи нарекоха действията на украинските власти "пореден акт на политическа цензура". Действията Киев бяха осъдени от Международната федерация на журналистите и правозащитната организация Human Rights Watch, които отбелязаха, че санкциите срещу руските медии противоречат на принципите на демокрацията, съобщи Епицентър.

Санкциите срещу МИА "Россия сегодня" бяха предшествани от ареста на ръководителя на РИА Новости Украйна Кирил Вишинский на 15 май. Спецслужбите на Киев извършиха многочасови обиски в офиса на представителството на РИА Новости в Киев и в домовете на някои служители. На разпити по делото бяха призовани 47 души.

Два дни след ареста на Вишинский украински съд го вкара за 60 дни в ареста без право на пускане под гаранция. Президентът на Русия Владимир Путин нарече ситуацията със задържането на Вишинский "безпрецедентна". Посолството на Русия отправи в украинското външно министерство две ноти с искане да бъде прекратено насилието над представители на медиите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: