Отидете към основна версия

5 129 100

"Турски поток" и през България

  • турски поток-
  • южен поток-
  • енергетика-
  • владимир путин-
  • бойко борисов

Отклонение от 150 километра ще ни "върже" за тръбата

Снимка: БТА/АР

Българският премиер Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин се разбраха България да бъде включена в тръбата на "Турски поток". Това значи, че проектът ще мине през българска територия, но това е възможно само с допълнително отклонение.

"Потвърдих пред премиера, че сме готови за реализация на този проект по такъв маршрут", заяви Путин след срещата между него и Борисов, допълвайки че е обсъдил въпроса вчера по телефона с турския президент Реджеп Ердоган и самият той не е възразил да има отклонение на тръбата за българската страна.

Борисов пък благодари на Путин, че не е злопаметен заради провала на проекта "Южен поток" - "благодаря на колегата, че не е злопаметен".

Премиерът уточни, че на този етап няма друг начин за директна тръба от Русия към България по дъното на Черно море. Газът ще е за газовия ни хъб "Балкан" край Варна. Отклонението ще бъде още 140 км по турска територия и още 10 км на наша територия, за да се вържем за "Турски поток". Обемът на доставките още не е ясен, допълнително ще се доуточнява.

"Относно това дали ще има втора точка на вход на газ през "Турски поток" за България - това, което говорихме и в което президентът Путин ни увери, е, че е разговарял вчера с турския президент и нямат нищо против тази точка на контакт да влезе в България. От името на българите изказвам благодарности, че отново се връщаме към газоразпределителната роля, която имахме на Балканите.", каза още Борисов.

Руската страна проявява интерес и желание да се включи в проекта АЕЦ "Белене", стана ясно още след срещата между Путин и Борисов.

Владимир Путин изтъкна, че имаме много добър опит в енергийното сътрудничество, в това число и в сферата на ядрената енергетика. Борисов добави, че България е готова да развива АЕЦ "Белене" на пазарен принцип.

България и Русия ще подпишат и специално споразумение за опазване на гробовете на руски войници, загинали на територията на нашата страна, съобщи руският президент.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания