Отидете към основна версия

21 628 41

Канада отвърна на удара на американците

  • канада-
  • сащ-
  • мита-
  • джъстин трюдо-
  • стоки

Канадските власти описаха действията на САЩ като неприемливи

Снимка: БТА/ AP

Канада ще наложи наказателни мита на стойност 12,8 милиарда щатски долара върху вноса на редица стоки от САЩ. Действията са в отговор на обявеното решение на американците да обложат с 25-процентно мито вноса на стомана и с 10 на сто вноса на алуминий от Канада, Мексико и ЕС, съобщи „Ройтерс“.

Канадската ответна мярка бе обявена от Кристия Фрийланд, която е външен министър на страната. Канадските мита влизат в сила от 1 юли и ще останат в сила, докато САЩ не отменят техните мита. Финансовото министерство на Канада публикува на сайта си списък на американските стоки, които ще попаднат под ударите.

Правителствата на Германия и Франция излязоха с обща декларация, в която подкрепиха предложените от ЕС контрамерки срещу американските мита и заявиха, че ще работят в тясно сътрудничество за тяхното прилагане. Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че митата на САЩ са неприемливи.

Канада и Европейският съюз, които са най-близките съюзници на Вашингтон, призоваха президента Доналд Тръмп да не започва търговска война. Въпреки призивите обаче администрацията във Вашингтон обяви налагането на мита. Те според Тръмп ще подпомогнат американския бизнес и местни производители.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Канада подаде жалба срещу американските мита

    Канада внесе жалба в Световната търговска организация срещу американските вносни мита, които разпалиха търговско напрежение между дългогодишни съюзниц ...
    02.06.2018
    1 333
    6
  • САЩ удариха ЕС с тежки мита

    Митата върху стоманата и алуминия, внасяни от ЕС, Канада и Мексико ще влязат в сила от утре, 1 юни, съобщи търговският министър на САЩ Уилбър Рос, цит ...
    31.05.2018
    3 990
    23
Новини по държави: