1 Юни, 2018 07:20 21 605 41

Канада отвърна на удара на американците

  • канада-
  • сащ-
  • мита-
  • джъстин трюдо-
  • стоки

Канадските власти описаха действията на САЩ като неприемливи

Канада отвърна на удара на американците - 1
Снимка: БТА/ AP

Канада ще наложи наказателни мита на стойност 12,8 милиарда щатски долара върху вноса на редица стоки от САЩ. Действията са в отговор на обявеното решение на американците да обложат с 25-процентно мито вноса на стомана и с 10 на сто вноса на алуминий от Канада, Мексико и ЕС, съобщи „Ройтерс“.

Канадската ответна мярка бе обявена от Кристия Фрийланд, която е външен министър на страната. Канадските мита влизат в сила от 1 юли и ще останат в сила, докато САЩ не отменят техните мита. Финансовото министерство на Канада публикува на сайта си списък на американските стоки, които ще попаднат под ударите.

Правителствата на Германия и Франция излязоха с обща декларация, в която подкрепиха предложените от ЕС контрамерки срещу американските мита и заявиха, че ще работят в тясно сътрудничество за тяхното прилагане. Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че митата на САЩ са неприемливи.

Канада и Европейският съюз, които са най-близките съюзници на Вашингтон, призоваха президента Доналд Тръмп да не започва търговска война. Въпреки призивите обаче администрацията във Вашингтон обяви налагането на мита. Те според Тръмп ще подпомогнат американския бизнес и местни производители.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кълвач

    115 22 Отговор
    Тоя пич на снимката и той е минал под дъгата! Чудна двойка бяха с Макрон миналата година. Мамини гугутки.

    Коментиран от #9, #26

  • 2 ФАКТ

    179 12 Отговор
    САЩ вече тотално воюват със всички-икономически,политически и военно...Толкова са притиснати от обстоятелствата,че вече нямат избор-скачат на всички ,а това ще им донесе само едно-разруха.....
  • 3 гост

    54 61 Отговор
    Тръмп изпълнява заповедите на господаря си от Кремъл

    Коментиран от #8

  • 4 Kcaniba

    98 22 Отговор
    фащ гонят великата депоесия от 20-тте на миналияь век!
    Но са притиснати наистина!
    Ако започнат третата война, няма как да я спечелят, а Лвров ги предупреди изрично - ствыат на стъкло!!!

    Коментиран от #11

  • 5 Хито

    78 10 Отговор
    Макарони Тарталети Руладини Канелони Фусили и Луканка -
    ГРАБУЛ СТАНА тЕЛЕНОР , МЕНТЕЛ СТАНА А1 , ПРОДАВАЛТИК СТАНА ОЛХ , ПЪК АЗ СИ ГО ПРЕМЕСТИХ ОТ ЕДИНИЯ И СИ СИПАХ ЕДНА РАКИЯ
  • 6 тъйва

    97 5 Отговор
    само един т.п кредитен милионер като доналдо тромпетски може да забърка толкова глупости за толкова кратко време!
  • 7 Тралала

    108 3 Отговор
    САЩ вече играят ва-банк, всичко или нищо, щом за година-две успяха да се скарат с повечето европейски държави, Китай, Индия, Русия, Иран, Турция, Канада, Мексико, цяла Латинска Америка... Явно нещо куца и скърца там...

    Коментиран от #21

  • 8 Баш майстора

    90 8 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Путин е виновен!!! Друго обяснение няма, нали? Хубавите неща идват винаги от америка, но когато са толкова хубави, че чак нагарчат, значи Путин е виновен.

    А ако Килъри Клинтън беше спечелила изборите в сащ... ех, мечти...то едни готини прайдове във вашингтон, цветни, ама пъстроцветни революции в Близкия изток, то едни умни и красиви умерени либерални терористи в Сирия, а за Европа - тълпи от лилаво-зелени мигранти, жадни за демокрация и за евро-атлантически ценности...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гост

    68 2 Отговор
    Канадските мита влизат в сила от 1 юли!
    ЕС тепърва ЩЕ работят за прилагане на контра мерки, колкото с бежанците
  • 11 Сссерем

    21 112 Отговор

    До коментар #4 от "Kcaniba":

    САЩ са най мощната икономика в света,с най модерната и оборудвана армия,ти верваш ли си като пишеш такива глупости,отивай да надуваш бурканите в стъкларския цех че вече си банален.

    Коментиран от #13, #15, #16, #35, #36

  • 12 Morgoth

    83 5 Отговор
    Когато целия останал Запад се обедини срещу САЩ може петролните пазари да си сменят валутата. След това под влиянието на огромните дългове на САЩ, вече незащитения долар ще влезе в спиралата на хиперинфлацията. Така ще се реши и проблема с дълговете и проблема с външната конкуренция. На САЩ вече няма да им се налага да обмитяват външните стоки, защото собствените така и така ще са станали по-евтини и затова по-предпочитани. Е, стандарта в страната драстично ще падне, американската мечта ще умре, хората ще обеднеят, ще има много самоубийства и може тук-таме да има локални етнически сблъсъци, което пък ще сложи край на либерализма на Холивуд и негрите пак ще станат лошите във филмите, но такава е посоката в която Тръмп води Америка.
  • 13 Morgoth

    57 4 Отговор

    До коментар #11 от "Сссерем":

    Всъщност и двамата сте прави. САЩ са най-голямата икономика в света, но дълговете им продължават да разтат и няма тенденция нещо да се промени. Напротив САЩ отстъпват позиции и последните години са по-малки като процент от световния БВП. Ако САЩ не държаха контрола над целия петролен бизнес в света до сега да им се е наложило да си плащат дълговете по гръцки сценарий. А какво ли би станало, ако петрола спре да бъде толкова важен? Какво ли би станало, ако термоядрения реактор във Франция заработи?
    Армията им безспорно също е най-голямата и най-силната (сори господа русофили, но това е така), обаче руския стратегически ядрен арсенал е напълно способен да избие половината население на САЩ като остави останалите в радиоактивните руини на неконтролируем постапокалипстичен континент, където тепърва ще трябва да се гради някаква държавност и някаква икономика и където внимателно обгрижваните в момента хора от гетата ще винеят на свобода.
  • 14 goshko

    46 8 Отговор
    Това е най големия лумпен заставал начело на тая млада и събрана държава, ако вобще е някаква държава.
  • 15 Ей глупак!

    31 9 Отговор

    До коментар #11 от "Сссерем":

    Плюса ти го дадох БЕЗ ДА ИСКАМ!А ти си толкова задръстен ,че си избивай комплексите ако решиш и при перчема !!там има много такива,като тебе(джендъри)
  • 16 А ти бееее!

    22 8 Отговор

    До коментар #11 от "Сссерем":

    Какво надуваш по цял ден?!!надуваш бузи нали??пълни със сп'ерма!
  • 17 Хахаха

    13 32 Отговор
    САЩ са най-големият пазар в света.
    Ако не знаете, Китай тихом мълком подписа споразумение със САЩ, т.е. отстъпи и няма да има търговска война.

    ЕС и Канада да не се правят на ощипани, особено Германия.
    ЕС налага 25% мито на американски коли, а САЩ налагат 11% на произведени в ЕС.
    Е сега Меркелица ще го яде дървен ... хем мигранти, хем безработица.
  • 18 патриотъ

    40 7 Отговор
    Началото на края на Сащ!Малко по малко нещата си идват на място и те вече загубиха лидерството,а скоро ще изгубят и държавата,която ще се разпадне на части.Икономиката им беше силна,благодарение на агресията,лъжата измамата и лицемерието,но те показаха истинското си лице и това ги погуби.Както казват самите американци:Можеш да лъжеш известно време всички,можеш винаги да лъжеш някои,но не можеш винаги да лъжеш всички!
  • 19 Дългият

    23 5 Отговор
    Хак им е на американците те си го избраха този Шут...да им обърка хептен икономиката....Неговото избиране за Президент беше Огромна грешка...
  • 20 ASD

    39 6 Отговор
    НАЧАЛОТО НА КРАЯ. САЩ загубиха битката в Сирия, С. Корея си направи бомба, Турция купи С400,Иран търгува петрола в евро. Сега САЩ нападат и съюзниците си Европа, Мексико и Канада. Следва търговска воина, после няколко опита за цветни революции в ЕС и накрая ще се стигне до изолиране на долара.

    Да и изтегляне на златото от трезорите в САЩ. А Путин потрива доволно ръце, гледайки поредицата от глупости сътворени от Тръмп.
  • 21 Мужик

    25 2 Отговор

    До коментар #7 от "Тралала":

    Нищо не куцаше и не скърцаше по времето на Обама, ама скоро всичко ще им куца и скърца, ако Тръмп продължи по този начин. Дори най-голямата световна икономика има нужда от партньори и приятели, за да процъфтява, но съвсем скоро по всичко изглежда, няма да имат нито едно от двете... Сами си го причиниха, могат да се сърдят само на себе си.
  • 22 Крадец

    14 6 Отговор
    Само така Тръмп,с рогите напред,пък каквото ще да става!Ха ха!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 гостгост

    24 3 Отговор
    Тръмп ще съсипе САЩ с тези действия.
  • 26 Монтреал

    31 4 Отговор

    До коментар #1 от "Кълвач":

    Е, ти пък сега, не може всеки премиер да е бивша мутра, да е чел само една книга в два тома, да дига 145 кг от лежанка и да гледа като теле на международните форуми, защото освен шопски говори само малко македонски.

    Коментиран от #38

  • 27 Суйо

    5 25 Отговор
    САЩ са силните и нормално си "правят каквото си искат". Не може да му се отрече на Тръмп, че издига страната си на ново равнище, и е съвсем нормално НИЕ (всички други) да го мразим, презираме за което, НО ВСИЧКИ ЗАПОЧВАТ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ и играят "според тъпана"!. Той успя да сключи оръжейни сделки за милиарди, като по този начин гарантира финансовата стабилност на страната си. Вкарвайки мита също пълни хазната. Американски автомобили не се купуват в Европа, НО някой европейски марки работят изключително за американския пазар.
    Тръпм поставя бавно и последователно целият Свят на колене.
  • 28 ТОЧКАТА

    7 5 Отговор
    До тук с неолибералния свят на глобализацията под амерички флаг....Докато ТЕ имаха изгода от това то заставяха другите да НЕ пречат на СВОБОДАТА И ДЕМОКРАЦИЯТА/даже и насила/.И създадоха сума ти институции -СТО,ДАВОС,ГАТТТ,ТТИП,и още няколко.ЗА ДА УЛЕСНЯТ ТЪРГОВИЯТА и свободното движение НА АМЕРИКА.....И отнякъде се пръкна Китай,стана пръв производител с огромен капацитет и възможност и ,,прецака,, америчка....И се почна еднааа---то АВТОРСКИ ПРАВА,ТО ПАТЕНТИ,ТО ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ,ТО ОФШОРЛИЙКС,.А ,,санкциите,,!!!са първото НАРУШЕНИЕ НА ГЛОБАЛИЛИЗМА!!!!!!...МИТАТА са вече ВОЙНА!!!....АМЕРИКА ПЪРВА---за сметка на всички други...
  • 29 ТОЧКАТА

    8 0 Отговор
    Царот трябва да съди Дони за плагиатство!!!И Дони се опитва да реализира формулата,,ако една държава се управлява като ФИРМА ,ТО ЗА 800 ДЕНА ЩЕ СЕ ОПРАВИ,,!!!!...Е то ние сме доказателството как работи това....А китай работи много тънко америчка---парадоксално но тя вече НЕ държи ,,дългът,,-тя елегантно го разпръсна по света като плаща не с юани а с ДЦК НА ФЕД!!!!!!Освен това ЛЕГИТИМИРА юана КАТО РЕЗЕРВНА ВАЛУТА СЪС ЗЛАТНО ПОКРИТИЕ,създаде ПЕТРОЮАНА и световна борса КОЯТО ДИКТУВА ЦЕНИТЕ и заедно с Русия УТВЪРДИ НОВ СТАНДАРТ ЗА ПЕТРОЛА....Всичко това в последния месец/два...Даже и на крипто фронта сега се води успешна война.....
  • 30 суйката

    11 3 Отговор
    Суйо не се сърди приятелю, но Тръмп може само и единствено теб да постави на колене, отдавна не бях чел толкова глупави и нелогични разсъждения...хахаха..
    не Тръпми а точно Путин си прави каквото си иска а великия Дони може само да налага санкции..ама на кой ли му пука....
  • 31 marquise

    13 1 Отговор
    За въведените мита от САЩ при внос на стомана и алуминий от Канада, Мексико, Индия, ЕС и други страни е виновна лидерката на БСП и в частност правителството на Орешарски. Поне това мисли Цецо Шлифера от ГЕРБ.
  • 32 marquise

    10 2 Отговор
    За въведените мита от САЩ при внос на стомана и алуминий от Канада, Мексико, Индия, ЕС и други страни е виновна лидерката на БСП и в частност правителството на Орешарски. Поне тaка мисли Цецо Шлифера от ГЕРБ.
  • 33 САЩ УМИРА

    10 2 Отговор
    СРАщ вече започват много да си го търсят и накрая ще си го намерят... Но какво се очаква от нация която мисли, че Европа е държава със столица Париж а на Гренландия нямало хора и подобни... Измислена нация създадена от европейци със целия боклук на човечеството отишъл там.. Нация която живее изцяло на заем и се издържа от останалата част от света.. Явно вече им става все по трудно да потдържат изкуствено долара който е без покритие и се печата като тоалетна хартия.. Затова прибягват до все повече санкци, мита и подобни за да влизат пари в хазната им.. Не напразно търсят конфликт защото само със война имат шанс да се задържат без да се разпаднат поради огромния им невъзможен за връщане дълг..
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Хикс игрек

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сссерем":

    Икономика?! Това е ВПК и толкова.Всичко се крепи на войни, натиск, ембарго и войни срещу по слаби но притежаващи природен ресурс страни.Петрола и платежното му средство крепи САЩ.Кадафи повдигна въпроса за разплащане в евро и беше убит.Иран и Китай са тръгнали да го правят.А търговските пътища са основния финансов ресурс.Пътя на коприната ще минава през Русия до Европа.Китай печели, Русия печели заради вложенията в градовете по пътя.Игнорира се Ирак,Индия, Средиземно море.Бъдещето е доста различно.И римската империя е била велика, нооо се е разпаднала.Идва реда на другата империя.Европа може би ще спечели с Русия и Китай.
  • 36 Гошко Убавеца

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "Сссерем":

    И Хитлеристка Германия беше с най модерна армия за времето си.
    Но знаем как завърши всичко

    Коментиран от #37, #39

  • 37 ?????

    0 2 Отговор

    До коментар #36 от "Гошко Убавеца":

    Да разбира се прибираш в мелник разказва историята е сладко от друга ли си идваш след малко Мая манолова уважаеми дами и няколко минути е това име което искаш и ще ви кажа само че е смешно или на друго място на за във мен ли си вече от месец Февруари пътните съоръжения за моят РОЖДЕН ДЕН
  • 38 Като домакин

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Монтреал":

    Винету е в три тома!
  • 39 СссереМ

    1 3 Отговор

    До коментар #36 от "Гошко Убавеца":

    Именно америка въпреки че се биха на три фронта победиха и Хитлер.

    Коментиран от #40

  • 40 Сульо

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "СссереМ":

    Така е според козяшките учебници. Световната история друго казва.
  • 41 Пешо

    2 0 Отговор
    Браво на Канада! И ние ще им отвърнем подобаващо: ще си свалим за пореден път сами гащите и ще се надупим!
Новини по държави: