Отидете към основна версия

2 620 20

Политзатворник умира в Русия

  • олег сенцов-
  • политзатворник-
  • украйна-
  • русия-
  • умира-
  • затвор

Сенцов може да умре по време на Световното първенство

Снимка: БТА/ AP

Четири години, след като Русия нахлу и незаконно анексира Крим от Украйна, престъпленията и жертвите там не получават достатъчно внимание. Една от тях - смел активист и режисьор на име Олег Сенцов, е решил да промени това. На 14 май Сенцов, който е пратен в сибирска трудова колония зад Арктическия полярен кръг, започна гладна стачка с искане за освобождаването на 64-ма украински политзатворници, държани от Русия. Той не включи себе си сред тях. Оттогава здравето му сериозно се влоши. Адвокатът му твърди, че той е отслабнал с близо 8 килограма и че жизненоважните му органи са застрашени да спрат да функционират. Ако гладната стачка продължи, той може да умре по време на предстоящото световно първенство по футбол, чийто домакин е Русия.

Режимът на Владимир Путин трябва да се засрами и да освободи Сенцов, преди такава трагедия да се случи. Според щателната документация на правозащитните групи, 41-годишният жител на кримската столица Симферопол е хвърлен в затвора, защото се е съпротивлявал на насилствената руска окупация на страната му. След като координират помощ за украински войници, попаднали в капан в кримска база, Сенцов и негов съратник са арестувани през май 2014 г. и обвинени в тероризъм, пише Club Z.

Властите твърдят, че Сенцов подпалил вратата на офиса на руска политическа партия. Той отрича обвинението и казва, че е бил измъчван в затвора. Чиновниците отговориха с цинично описание на неговите рани като резултат от пристрастяване към садомазохистичен секс. На делото срещу него главният свидетел на обвинението се отрече от показанията си, като каза, че и те са били изтръгнати с мъчения. През август 2015 г. съдът осъди Сенцов на 20 години затвор в Ямало-Ненецкия автономен окръг, на над 3000 километра от Крим.

Руското нахлуване в Крим бе последвано от друго в Източна Украйна, което през последните години премина в патова ситуация. На Путин бяха предложени редица шансове за уреждане на въпроса, като бъдат изтеглени руските войски от източните Донецки и Лугански провинции в Украйна. Той избра да не го прави. Вместо това продължава зловредната намеса в Украйна и западните демокрации чрез кибероперации и насилие като последния опит за отравяне на бивш шпионин и дъщеря му във Великобритания.

Страните, които ще изпратят отбори и запалянковци в Русия за световното първенство по футбол това лято, ще подарят престиж на Путин въпреки деянията му и въпреки факта, че неговият режим тъпче с допинг своите спортисти. Техните политически лидери бяха длъжни най-малкото да настояват Путин да освободи Сенцов и другите украински затворници. За тяхна чест някои го правят. Френският президент Еманюел Макрон повдигна въпроса за Сенцов и насаме, и публично, когато наскоро се срещна с Путин.

Украйна от своя страна излезе с идеята за размяна, чрез която да освободи 23-ма руснаци, обвинени в престъпления в Украйна, срещу Сенцов и няколко други затворници. Путин ще постъпи мъдро, ако приеме сделката. Иначе той ще трябва да обясни смъртта на един човек, който изобщо не е трябвало да бъде заведен в неговата страна, още по-малко хвърлен в затвора там.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Майка моли Путин за амнистия на сина й

    Майката на вкаран в руски затвор украински режисьор, който обяви гладна стачка преди близо два месеца, помоли руския президент Владимир Путин да го по ...
    13.07.2018
    2 665
    9
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания