Отидете към основна версия

1 976 5

Меркел: Да спасим коалицията (СНИМКИ)

  • германия-
  • ангела меркел-
  • хорст зеехофер-
  • ес-
  • мигранти

Канцлерът настоява ХДС и ХСС да продължат да работят заедно въпреки проблемите

Снимки: БТА/АР

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че иска нейният Християндемократическия съюз (ХДС) и баварските му съюзници да продължат да работят заедно, предаде Reuters.

Спорът за това как да бъде решен мигрантският въпрос доведе до криза в широката коалиция на Меркел, която бе образувана само преди три месеца, като германският канцлер е принуден да се опитва да постигне споразумения с отделните страни членки на ЕС.

Съюзникът на Меркел, баварският консервативен Християнсоциален съюз (ХСС), който е изправен пред регионални избори през октомври, настоява за по-строги правила за мигрантите.

Споделям стремежа на ХСС от една страна да бъде намален броят на мигрантите, водени в Европа от трафиканти, а от друга страна споделям мнението, че търсещите убежище не може просто да си избират в коя страна искат да отидат, каза Меркел в интервю за телевизия ZDF, подчертавайки желанието си да работи заедно с ХСС.

Различията с ХСС се отнасят до начина, по който да се постигне намаляване на миграцията, не до целта като такава, каза Меркел.

Тя защити втвърдената позиция на ЕС по мигрантския въпрос. Не вдигаме подемния мост, а по-скоро се питаме какво можем да направим, за да попречим на бизнеса на трафикантите на хора, заяви силният човек в Берлин. Трафикантите са коравосърдечни, когато става дума за живота на бежанците и се обогатяват за тяхна сметка, каза още Меркел в годишното си лятно интервю за държавната телевизия.

Членовете на консервативния блок на канцлера трябва да проведат консултации по плана й за намаляване на миграцията на отделни срещи, които могат да решат бъдещето на нейното правителство.

Меркел води жесток спор с вътрешния си министър Хорст Зеехофер от ХСС, който заплаши да започне да връща мигрантите на баварската граница. Канцлерът иска да избегне такава стъпка на всяка цена, за да предотврати изостряне на напрежението със съседните на Германия страни от ЕС.

Двамата се срещнаха снощи при закрити врата в опит да изгладят различията си. Няма подробности за това какво са обсъдили.

По-късно Меркел планира да се срещне с членове на партията си, за да обсъди дали обтегнатите отношения с ХСС, установени още през 1949 година, остават в сила.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: