Отидете към основна версия

12 071 17

Япония екзекутира касапите от метрото (СНИМКИ)

  • япония-
  • шоко асахара-
  • върховна истина на аум-
  • токио-
  • метро

Шоко Асахара, лидерът на сектата "Върховна истина на Аум", и шестима негови последователи бяха обесени

Снимки: БТА/АР

Шоко Асахара, лидерът на сектата "Върховна истина на Аум", и шестима негови последователи бяха екзекутирани в Япония, предадоха местни медии.

Смъртните им присъди бяха изпълнени чрез обесване.

Общо 13 последователи на апокалиптичната, антисоциална секта бяха осъдени на смърт заради атаките с газ зарин в час пик в метрото на японската столица Токио през март 1995 г., при които загинаха 13 и бяха ранени над 6000 души. Заринът, нервнопаралитичен агент, е бил открит от нацистите.

Първи бе екзекутиран Шоко Асахара, чието истинско име е Чидзуо Мацумото.

Това са първите изпълнени смъртни присъди срещу членове на "Върховна истина на Аум". Това стана 23 години след атаките и 19 години след издаването на първата смъртна присъда.

Съгласно японското законодателство смъртните присъди се изпълняват в срок от шест месеца след тяхното окончателно потвърждаване. На практика обаче екзекуциите се бавят с години.

"Върховна истина на Аум" е смесвала будистка и хиндуистка медитация с апокалиптични теории. През 80-те и 90-те години на миналия век сектата успя да привлече до 10 000 последователи, включително учени, лекари, адвокати и други представители на елита, преди да извърши шокиращите атаки със зарин в токийското метро и други престъпления.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: