6 Юли, 2018 08:10 12 039 17

Япония екзекутира касапите от метрото (СНИМКИ)

  • япония-
  • шоко асахара-
  • върховна истина на аум-
  • токио-
  • метро

Шоко Асахара, лидерът на сектата "Върховна истина на Аум", и шестима негови последователи бяха обесени

Япония екзекутира касапите от метрото (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Шоко Асахара, лидерът на сектата "Върховна истина на Аум", и шестима негови последователи бяха екзекутирани в Япония, предадоха местни медии.

Смъртните им присъди бяха изпълнени чрез обесване.

Общо 13 последователи на апокалиптичната, антисоциална секта бяха осъдени на смърт заради атаките с газ зарин в час пик в метрото на японската столица Токио през март 1995 г., при които загинаха 13 и бяха ранени над 6000 души. Заринът, нервнопаралитичен агент, е бил открит от нацистите.

Япония екзекутира касапите от метрото (СНИМКИ)

Япония екзекутира касапите от метрото (СНИМКИ)

Първи бе екзекутиран Шоко Асахара, чието истинско име е Чидзуо Мацумото.

Това са първите изпълнени смъртни присъди срещу членове на "Върховна истина на Аум". Това стана 23 години след атаките и 19 години след издаването на първата смъртна присъда.

Съгласно японското законодателство смъртните присъди се изпълняват в срок от шест месеца след тяхното окончателно потвърждаване. На практика обаче екзекуциите се бавят с години.

Япония екзекутира касапите от метрото (СНИМКИ)

"Върховна истина на Аум" е смесвала будистка и хиндуистка медитация с апокалиптични теории. През 80-те и 90-те години на миналия век сектата успя да привлече до 10 000 последователи, включително учени, лекари, адвокати и други представители на елита, преди да извърши шокиращите атаки със зарин в токийското метро и други престъпления.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГосТ

    61 3 Отговор
    Еми да, учените и лекарите са елита в Япония.
    И нази стратегия със забавянето на смъртната присъда, също е много разумна. Подсъдимия може да бъде оневинен,ако се намерят доказателства, ако пък е виновен ще му бъде много куул докато чака ;)
    И Европа би трябвало така да постъпва с терористите
  • 2 Млад мъж

    92 2 Отговор
    Браво на японците, така се прави, смъртната присъда трябва да я има навсякъде, тогава ще има ред...

    Коментиран от #4, #13

  • 3 Бравус

    72 1 Отговор
    Браво на японците! Така трябва да бъде! Убиваш - и теб те убиват! Впечатлен съм че са го направили с обесване, а не като американците които хуманно първо уж ги приспиват с инжекции за да не усеща нищо осъдения изрод! Може някой да ме обвинят, че съм краен, но за мен това наказание е справедливо!

    Коментиран от #6

  • 4 12345

    23 1 Отговор

    До коментар #2 от "Млад мъж":

    Ами те и тия дето са направили атаките и те са японци. И те изпълняват смъртни присъди измислени пък от тях.
  • 5 Валя

    26 12 Отговор
    И тоя Шоко явно е имал халюцинации като Исус и Мохамед че и Мойсей а японците са първите,които гонят католически проповедници от острова осъзнавайки безобразните им лъжи с които искали да промият и техните мозъци
  • 6 Пино

    20 3 Отговор

    До коментар #3 от "Бравус":

    Само за информация - екзекуцията с инжекция се води една от най-болезнените днес. Това е само парлама, че те приспиват. Самите американци си го казват, че престъпника трябва да умира болезнено а имаше и голямо журналистическо разследване по въпроса. Бесенето е по-безболезнено, но по-назидателно.
  • 7 Зорлем

    14 5 Отговор
    Я, какви варвари били японците. Имали смъртна присъда, че и я прилагат дори. Пък и правната им система явно е особено ефективна след като наказанието идва четвърт век след престъплението. Но иначе на нас ни се набиват канчетата, че при нас било такова или онакова (я, това дори звучи малко "по японски"!).
  • 8 vlady

    12 3 Отговор
    В Япония се прилага научната бесилка, която е доста хуманна при правилно подбрана дължина на въжето - разместват се вратните прешлени и се спира дишането.
  • 9 vlady

    11 2 Отговор
    Смъртоносната инжекция изисква квалифициран медицински персонал за правилно дозиране на препаратите и за въвеждането им във вена, а не под кожата или в мускулна тъкан. В САЩ на практика в процеса не участва такъв за да не рискува отнемане на правата и затова често има болезнени екзекуции.
  • 10 Шаран БГ

    29 2 Отговор
    Не го приемам това време от 19 години! Един срок от 5-10 години след издаване на смъртната присъда /според случая/ може и да е предостатъчен. От какъв зор да го храни, облича и съхранява този изверг обществото четвърт век, ако всичко е разнищено конец по конец по дадено зверство от него към човека /човечеството/ ???
    И у нас ако имаше смъртно наказание, циганите /малки - големи/ нямаше да хвърлят камъни по влаковете или да ги дерайлират чрез препятствия на релсите !!!
    Изминали са стотина години ---защо в царска България не се е посягало на ЖП тракт и композиции, на телефон, на телеграф.
    ? Законът е бил категоричен - смърт чрез обесване. За други престъпления да не коментираме.........
  • 11 ТОЧКАТА

    2 2 Отговор
    Интересно ,защо се позовават на ,,АУМ,,....?Знаете ли какво е ,,АУМ,,.??ИИИИ,как се казва /нашият/ бог???...това отделно от,,СМЕСВАНЕТО НА БУДИСТКА И ХИНДУИСТКА МЕДИТАЦИЯ........,,.
  • 12 ПЕНКО

    3 3 Отговор
    ЯПОНИЯ Е 120 МИЛИОННА . КАКВО ОЗНАЧАВА ЛИКВИДИРАНЕТО НА 10000 И ТЯХНИ МАЙКИ ОКОЛО 7-8 ХИЛ. -ОБЩО 17-18 ХИЛ. !? ПЪРВО ПО САМУРАЙСКИ И ВТОРО ПО ФИЛИПИНСКИ ...НИКАКВО ПРИЗНАВАНЕ НА ПОКАЯНИЕ ... ИНФОРМАТИВНО ЗА ПОКОЛЕНИЯТА !!!!!!!!
  • 13 527

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "Млад мъж":

    Всеки роден в България е със смъртна присъда! Преход баце - чалга, БМВта и страната на розите, стана страната на шкембе-чорбата!!!! Ако имаме съвест, трябва всички да се самоубием....

    Коментиран от #14

  • 14 анализатор

    9 3 Отговор

    До коментар #13 от "527":

    Ама да почнем от бате Бойко и теб а аз ще съм последният
  • 15 Паламуда

    10 1 Отговор
    Да сложат едно бесило пред парламента
  • 16 Крадец

    4 2 Отговор
    Вандали!Да обесят пристъпниците!Нямат никакви европейски ценности!
  • 17 соросоидни кърлежи

    6 2 Отговор
    а в Европа,кога ще обесят аллахакбаровци-терористи..талибанска сган.
Новини по държави: