Отидете към основна версия

3 001 24

Турция не вярва на кюрдите

  • ислямска държава-
  • сирия-
  • турция-
  • сили за защита на народа-
  • кюрди

Съобщенията, че бойците на СЗН са се изтеглили от Манбидж, са силно преувеличени, смятат в Анкара

Снимки: БТА/АР

Информациите, че бойците на сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) са се изтеглили от района на Манбидж, са силно преувеличени, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на източници от турското министерство на външните работи.

Последните бойци на СЗН напуснаха северния сирийски град Манбидж в неделя, заяви милицията, контролираща града, след като Анкара и Вашингтон постигнаха миналия месец споразумение за Манбидж след продължили месеци наред несъгласия.

По силата на споразумението СЗН ще се изтеглят от Манбидж и турски и американски сили съвместно ще поддържат сигурността и стабилността в района на града.

"Намираме за преувеличени съобщенията, че ПДС/СЗН напълно са се изтеглили от Манбидж. Процесът все още продължава", каза източникът.

"Изтеглянето от контролните пунктове по патрулния маршрут все още е в ход. Продължават подготовките за съвместни патрули. Ето защо, на този етап, информациите, че ПДС/СЗН са се изтеглили напълно от Манбидж, не отразяват истината", посочи той.

Партията на демократичния съюз е политическото крило на милицията СЗН, подкрепяна от САЩ в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия. Тази подкрепа вбеси Анкара, която разглежда СЗН като разклонение на забранената Кюрдска работническа партия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: