Отидете към основна версия

4 153 14

Дамаск в настъпление, бунтовниците са до стената

  • сирия-
  • русия-
  • война-
  • башар асад-
  • дараа

Сили на сирийския режим напредват срещу отрядите на опозицията на юг 

Снимки: БТА/АР

Силите на режима в Сирия, подкрепяни от Русия, напреднаха срещу бунтовниците в южната част на страната, завземайки няколко селища, предаде AFP, като се позова на мониторингова организация и на държавните медии.

На 19 юни правителствените сили предприеха настъпление в южната провинция Дараа, принуждавайки бунтовниците да приемат три седмици по-късно споразумение за помирение под егидата на Москва, което повече напомня капитулация. Няколко отделни групи обаче отказаха и режимът пристъпи към силови действия, за да си върне контролираните от тях райони.

Силите на Дамаск са си върнали над 80 процента от територията на провинция Дараа и сега се фокусират върху съседната провинция Кунейтра, която граничи с Голанските възвишения, голямата част от които са анексирани от Израел.

В Западна Дараа силите на режима са завзели селищата Хар, Самлин, Тиха и Зимрин, каза директорът на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман.

Освен Тиха, която е била превзета със сила, останалите три места са били отстъпени от бунтовниците по силата на споразумението, което предвижда бойците да изоставят тежката и средната артилерия и да върнат държавните институции.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини