Отидете към основна версия

1 810 5

Стената на Тръмп заплашва дивите животни

  • стена-
  • сащ-
  • мексико-
  • доналд тръмп-
  • ягуар-
  • оцелот

Малките популации на ягуара и оцелота ще бъдат застрашени от изчезване

Снимки: БТА/АР

Оцеляването на над 1000 животински вида ще бъде сериозно застрашено, ако стена, за каквато настоява американският президент Доналд Тръмп, бъде построена на границата между САЩ и Мексико, предупредиха учени, цитирани от АВС.

Популациите на мексиканския вълк, канадския муфлон и вилорогата антилопа значително ще намалеят в резултат на построяването на подобна стена, уверяват 2700 учени в свое писмо, публикувано в BioScience.

Малките популации на ягуара и оцелота на територията на САЩ ще бъдат застрашени от изчезване.

"Построяването на ограждения и стени през последното десетилетие и усилията на администрацията на Тръмп за построяване на стена на границата застрашават някои от отличаващите се с най-голямо биоразнообразие райони на континента", отбелязват учените.

"Построените вече части от стена намаляват площта и качеството на растителни и животински хабитати и компрометират продължилите над един век инвестиции на двете страни в областта на съхраняването на природните ресурси".

Когато популации животни са фрагментирани, за тях е по-трудно да намерят храна, вода и сексуални партньори, за да се чифтосват. В резултат за тях рискът от изчезване е по-голям. Около 60 вида в района на границата между САЩ и Мексико са регистрирани като критично застрашени от изчезване, застрашени или уязвими от Международния съюз за защита на природата.

"Построяването на стена ще е престъпление срещу биоразнообразието", заяви Пол Ерлих от Станфордския университет.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Нетаняху: Само така, Тръмп

    Израелският премиер Бенямин Нетаняху похвали "твърдата позиция" на Доналд Тръмп спрямо Иран, предаде The New York Times. "Бих искал ...
    23.07.2018
    3 035
    13
  • За Тръмп важи „законът на джунглата“

    Световната търговия не може да бъде базирана на закона на джунглата. Това заяви френският министър на финансите Брюно льо Мер пред АФП, визирайки амер ...
    23.07.2018
    1 493
    3