Отидете към основна версия

6 165 20

Венецуела деноминира националната валута

  • венецуела-
  • боливар-
  • деноминация
Снимка: Shutterstock

Националната валута на Венецуела – боливарът, ще бъде демонимиран и обвързан с венецуелската криптовалута Petro. Това се случва за пръв път в световната финансова сфера. Решението на венецуелския президент Николас Мадура влиза в сила на 20 август.

След деноминацията от копюрите на боливара ще бъдат премахнати 5 нули, съобщава изданието El Nacional. По думите на венецуелския президент обвързването на националната валута с криптовалутата ще спомогне за стабилизиране на местния финансов пазар.

От януари 2017 г. до януари 2018-а инфлацията в страната надвиши 4000%, а през февруари тя достигна 6000%. Тогава агенция Bloomberg за четвърти път определи Венецуела за държавата с „най-нещастна” икономика в света.

През март президентът на Венецуела заяви, че националната валута на страната е необходимо да бъде деноминирано с цел укрепване на националната икономика. Предложението тогава беше промяната да бъде въведена на 4 юни, когато боливарът трябваше да загуби 3 нули.

На 24 юли Международният валутен фонд предупреди, че инфлацията на Венецуела може да достигне 1 000 000% до края на текущата година, при условие, че властите не променят финансовата политика.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини