Last news in Fakti

26 Юли, 2018 20:11 6 108 20

Венецуела деноминира националната валута

  • венецуела-
  • боливар-
  • деноминация
Венецуела деноминира националната валута - 1
Снимка: Shutterstock

Националната валута на Венецуела – боливарът, ще бъде демонимиран и обвързан с венецуелската криптовалута Petro. Това се случва за пръв път в световната финансова сфера. Решението на венецуелския президент Николас Мадура влиза в сила на 20 август.

След деноминацията от копюрите на боливара ще бъдат премахнати 5 нули, съобщава изданието El Nacional. По думите на венецуелския президент обвързването на националната валута с криптовалутата ще спомогне за стабилизиране на местния финансов пазар.

От януари 2017 г. до януари 2018-а инфлацията в страната надвиши 4000%, а през февруари тя достигна 6000%. Тогава агенция Bloomberg за четвърти път определи Венецуела за държавата с „най-нещастна” икономика в света.

През март президентът на Венецуела заяви, че националната валута на страната е необходимо да бъде деноминирано с цел укрепване на националната икономика. Предложението тогава беше промяната да бъде въведена на 4 юни, когато боливарът трябваше да загуби 3 нули.

На 24 юли Международният валутен фонд предупреди, че инфлацията на Венецуела може да достигне 1 000 000% до края на текущата година, при условие, че властите не променят финансовата политика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    21 6 Отговор
    Китайците са измислили как да стане цялата работа.Отсега нататък Венецуела ще пресмята цената на петрола в китайски юани вместо в американски долари.Ние вече продаваме петрола и цялата си продукция, използвайки кошница от валути, като ще изчисляваме цената в китайски юани“
    „Реших да започнем да продаваме петрол, газ, злато и всички други продукти, които Венецуела произвежда, в нови валути, в това число китайски юани, японски йени, руски рубли, индийски рупии и други“, обясни президентът Николас Мадуро.
    Петролните търговци, работещи с венецуелски нефт, започнаха да прехвърлят плащанията в евро. Държавната компания PDVSA иска от партньорите си да отворят сметки в европейска валута.

    Коментиран от #3

  • 2 Бесен Язовец

    21 24 Отговор
    Защо така удари дъното Венецуела, не знам ?! Е гаси инфлацията, е гаси и чудото, най богатата в Южна Америка страна, всъщност стана най бедната, Ето до къде я докараха с техния социализъм-комунизъм и с вечната дружба с Русия !

    Коментиран от #4, #7

  • 3 Бесен Язовец

    14 18 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    А твоите русняци, кога ще се откажат от долара, защо не продават нефт и газ за рубли, а ?? Юани-мюани, рупии-мупии, рубли-мубли, щели да стават световни водещи валути, иидиотските мечти на наште каскети !
  • 4 ссссс

    12 14 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Става така ,защото Венецуела е решила да разчита само на един ресурс ,в случая на петрола.Ако не се развиваш в други сфери ,а градиш икономиката само на един ресурс,нещата нейзбежно отиват към инфлация.Русия например е същата работа,само че са намерили някъде баланса и стоят на ръба на мизерията.Русия също е една голяма бензиноколонка ,чиято икономика се крепи главно на ресурсите ,но не изцяло и затова не са се превърнали в държава като Венецуела.Венецуела ,точно като Русия ,не произвеждат нищо и не са способни да се развиват ,затова се разчита главно на ресурси.Демек грабене на готово и препродаване.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 СССРБарета

    22 11 Отговор

    До коментар #4 от "ссссс":

    я хубаво Погледни американските ракети които излитат към космоса какво пише на фунийте на двигателите им! рд-180 Това са най-добрите руски ракетни двигатели в света които наса все още купува от Русия и тогава обяснявай на баба си че Русия Не произвеждала нищо!

    Коментиран от #12

  • 6 JPower

    10 6 Отговор

    До коментар #4 от "ссссс":

    Венецуела ,докато барела беше 100$ не инвестират нито 1$ в подръжка и подновяване на съоръженията. Земята е национализираха. На практика имат само нефт, нищо друго...заложиха на повишаване на нефта.....не платиха няколко кредита. Така загубиха доверието на кредиторите. Даже Китай се отдръпна, сега са на руската милостиня. Ако Тръмп махне санкциите и не упорства да им купи нефтената компания, ще "живнат". Венецуела е пример за най-лошо стопанисана держава,при това с най-големите запаси на нефт!!
  • 7 антиджендар

    8 7 Отговор

    До коментар #2 от "Бесен Язовец":

    Далече си от икономическите и политическите неща. Не е по твойте умствени възможности. Гледай си джендаризма

    Коментиран от #9

  • 8 onq s konq

    9 15 Отговор
    Очевидно следващата валута от която ще се махат нули е РУБЛАТА.Единствено угешителното в случая ще бъде,че махнатите нули ще са по-малко от Венецуелските...засега!

    Коментиран от #20

  • 9 Бесен Язовец

    10 10 Отговор

    До коментар #7 от "антиджендар":

    Ми хайде де каскет, обясни ни ти щом си толкуз блъзък до тез неща !
    Нефт и още много други полезни изкопаеми имат ли венецуелците, имат ?! Водят ли от много години дружба и вземене даване с руснаците, водят ?! Струват ли а момента 100 000 песо 3 цента, струват ?! Хайде ся, ти близкия, да ми разкажеш : Защо са зле, защо са бедни,

    Коментиран от #10

  • 10 Ти кажи

    10 8 Отговор

    До коментар #9 от "Бесен Язовец":

    Ти обясни като Пуерто рико са неофициален щат на САЩ защо мизерстват?

    Коментиран от #11, #13

  • 11 466

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "Ти кажи":

    Защото Пуерто Рико са неофициален щат на САЩ.

    Коментиран от #16

  • 12 466

    12 10 Отговор

    До коментар #5 от "СССРБарета":

    Опита се да кажеш нещо ,а всъщност си се насрал до ушите.Недей да повтаряш неща дето си чул недочул и нямаш грам идея какви глупости пишеш.Тези двигатели се използват само за ракетите Атлас и то за първия етап от излитането и се ползват от 15-20г. защото са евтини и за учудване вършат работа.Двигателите са патент на Pratt&Whitney ,но се произвеждат в русия ,защото е доста евтино ,а и руската ръка е слабо платена.Скоро се обсъжда това ,затова да се премести от русия в САЩ ,но ще струва няколко милиарда и именно това е причината в момента да се намира в русия.Недей да се правиш на интересен с някви дребни неща и да ги правиш като нещо градиозно ,защото ставаш просто смешен.
  • 13 Бесен Язовец

    10 6 Отговор

    До коментар #10 от "Ти кажи":

    А бе, каскет, казвам ти : Пуерто Рико има БВП на душа от населението 19 000 долара бе, каскет с каскет такъв ! Дори тойта Русландия не мой да си мечтай за такова БВП, а ти си седнал със Венецуела да ги сравняваш !

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 1914

    7 4 Отговор
    Гнусните комуняги могат всичко да прецакат!
  • 16 Дони

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "466":

    Защото не са щат.И Хавай прези да стане щат е мизерствал.
  • 17 СССР

    3 2 Отговор
    Другари това на снимката показва че 1кг рубли е равен на 1 долар ?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Попов

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Абе НЕ СЕ Знае А Беларусите мах наха четири нули от техната Рубла