Отидете към основна версия

7 562 42

Турция шамароса САЩ

  • турция-
  • газ-
  • сащ

Страната ще продължи да купува природен газ от Иран

Турция ще продължи да купува природен газ от Иран съгласно дългосрочния търговски договор между двете страни. Това заяви турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез само ден след като американският президент Доналд Тръмп заплаши със строги мерки всеки, който търгува с Техеран, информира БНР.

Близо 40 процента от електроенергията в Турция зависи от доставките на природен газ. При липсата на собствени ресурси, страната разчита главно на вноса на синьо гориво, а Иран е основен доставчик наред с Русия.

Съединените щати наложиха едностранно санкции на Иран с надеждата да го накарат да се откаже от ядрената и ракетната си програма. Част от наказателните мерки влязоха в сила тази седмица, а ограниченията върху износа на петрол и газ са насрочени за началото на ноември.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Турция ще строи още една АЕЦ в Тракия

    Турция има намерение да започне строителството на трета атомна електроцентрала. За това съобщи министърът на енергетиката Фатих Донмез, цитиран от CNN ...
    08.08.2018
    4 624
    22
  • САЩ с шамар за Турция

    САЩ обявиха днес въвеждането на санкции срещу министрите на правосъдието и вътрешните работи на Турция, съобщи USA Today. Решението е насочено срещ ...
    02.08.2018
    5 128
    39
Новини по държави: