Отидете към основна версия

12 207 246

Ердоган: Това е заговор срещу Турция - Август 2018

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • сащ-
  • турска лира-
  • андрю брънсън

Нашият народ няма да се предаде пред трудностите, заяви държавният глава

Снимки: БТА/АР

Президентът Реджеп Ердоган нарече понижаването на стойността на националната валута - лирата "заговор" срещу Турция, но заяви, че народът му няма да се предаде, съобщи Reuters.

За трети пореден държавният глава отправи призив към своите сънародници да обменят доларите и еврото, с които разполагат, за да подкрепят турската валута.

В изказването си Ердоган заяви още, че лихвените проценти са средство за експлоатация, което прави богатите още по-богати, а бедните още по-бедни. "Няма да паднем в този капан", подчерта турският президент, който е известен с враждебното си отношение към повишаването на лихвите.

"На онези, които жертват стратегическото партньорство, съюзничеството на 81-милионна държава в името на връзки с терористични организации, казваме "довиждане", заяви още Ердоган в реч в Трабзон.

Той отново обвини САЩ, че жертват Анкара заради американския пастор Андрю Брънсън, съден в Турция по обвинения в тероризъм.

"Няма да се предадем. Щом вие заставате срещу нас с долара, ние ще потърсим начини да продължим своите дела по други пътища", каза още Ердоган.

По думите му Турция отново е изправена пред "политическа и подла игра". "С Божията воля ще превъзмогнем и нея", добави президентът.

"Заявявам от Трабзон, видяхме вашата игра. Онова, което не успяха да направят с провокации и преврат, се опитват сега да осъществят чрез пари. Това, ясно казано, се нарича икономическа война" , изтъкна турският лидер.

Турската лира загуби около 40 на сто от стойността си тази година, преди всичко заради безпокойства за влиянието на Ердоган върху икономиката, призивите му за понижаване на лихвените проценти и влошаването на отношенията със САЩ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • "Аллах ли ще ни плати дълговете?"

    "Братя мои, обменете парите си в турски лири", беше призовал Ердоган. Но сега вече и Аллах не ще може да спаси Турция от разлома, дълговете ...
    13.08.2018
    5 347
    30
  • Ердоган: Готови сме за война

    Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че една силна страна трябва да е подготвена за всяка вероятност в името на това да осигури траен мир, предаде ...
    13.08.2018
    26 872
    156
  • Ердоган: Спокойно, лирата е жива!

    Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че очаква атаките срещу местната икономика да продължат, но прогнозира, че националната валута ще се върне къ ...
    13.08.2018
    5 344
    42
  • Русия: Невъзможно е да отпуснем пари на Турция

    Според Кремъл хипотетичните разсъждения за възможното отпускане на финансова помощ за Анкара от страна на Москва са невъзможни. Това увери пред журнал ...
    13.08.2018
    10 183
    47
  • Турция: САЩ разбиха съюза ни

    Турция направи достатъчно, за да подобри отношенията си със САЩ, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Reuters. Той посочи, ч ...
    13.08.2018
    7 120
    38
  • МВФ: Турция не се е обръщала към нас

    Турските власти не са се обръщали към Международния валутен фонд с молба за финансова помощ, предаде Ройтерс. Говорителката Ранда Елнагар заяви, че до ...
    13.08.2018
    2 219
    8
Новини по държави: