Last news in Fakti

13 Август, 2018 20:36 5 330 30

"Аллах ли ще ни плати дълговете?"

  • турция-
  • аллах-
  • турска лира-
  • реджеп ердоган-
  • фетуллах гюлен

Днешната криза в Турция много напомня за 2001 година, когато сътресенията доведоха Ердоган на власт

"Аллах ли ще ни плати дълговете?" - 1
Снимки: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Братя мои, обменете парите си в турски лири", беше призовал Ердоган. Но сега вече и Аллах не ще може да спаси Турция от разлома, дълговете и кризата, за които сам турският президент носи сериозна вина.

Днешната криза в Турция много напомня за 2001 година, когато сътресенията доведоха Ердоган на власт. На него обаче този паралел никак не му харесва, коментира Кристиане Шльоцер в „Зюддойче Цайтунг”.

Турция е страна, където социалните различия достигат до крайности. Когато инфлацията се засили, когато лирата се разклати, а супермаркетите всеки ден поставят нови табелки с цените, тогава най-вече онези, които и досега са имали малко, започват да имат съвсем малко. Сегашната валутна криза превръща бедните турци в още по-бедни турци. Но тя няма да пощади и богатите, защото много от тях вече доста време финансират всекидневието или фирмата си с помощта на изгодни кредити в евро или долари, които сега изведнъж стават безбожно скъпи, четем в коментара.

От друга страна, Турция има богат опит с кризите, а когато закъса, солидарността обикновено е голяма. Само че настоящата криза няма да обедини страната, а – напротив – допълнително ще разшири разлома в обществото, посочва авторката. След срутването на лирата в петък, най-тежкото в рамките на едно денонощие от 20 години насам, финансово Турция е притисната до стената. Кризата се превръща в политическо изпитание за новата президентска система, която Ердоган си скрои по мярка, но иначе е предмет на разгорещени спорове, посочва изданието.

Коранът няма да им помогне

Досега на Ердоган не му идва наум нищо друго, освен да зове турците към национална гордост и сила и да се уповава на Аллах. А това не действа при всички, подигравчиите вече подмятат: Аллах няма да ни плати дълговете, а наизустяването на Корана едва ли ще помогне, когато дойде съдия-изпълнителят. В новата турска система всъщност не е предвидена възможността някой да протестира, въпреки това обаче кризата извади на бял свят първите конфликти – под формата на семейна кавга. Ердоган казва, че лихвите трябва да бъдат допълнително занижени, което иначе не би препоръчал нито един специалист по проблемите на инфлацията. А зет му Берат Албайрак, в качеството си на финансов министър подчертава независимостта на турската емисионна банка, която единствена имала право да се разпорежда с лихвата.

Ердоган тържествено обеща на турците, че ще живеят в благоденствие, стига да се трудят упорито и да оставят на него управлението на страната. И дълго време съумяваше да изпълнява това свое обещание: доходите нарастваха, покачваха се и пенсиите, и минималното възнаграждение. Сега обаче ескалаторът смени посоката и вече върви надолу. Пробуждат се и спомените за 2001 година, когато Турция преживя най-тежката икономическа криза от основаването си насам - тогава експлодира 70-процентова инфлация. Онази криза беше предизвикана не само от икономически фактори, тя извади на бял свят и провала на политическата система. А тъкмо това в крайна сметка доведе Ердоган на власт. И тъкмо по тази причина той едва ли обича паралелите между сегашната криза и 2001 година, четем по-нататък в публикацията.

"Аллах ли ще ни плати дълговете?"

За лош късмет, Турция освен всичко друго се изпокара и с Доналд Тръмп. А този факт обрича на пълен провал всички опити да се прогнозира по-нататъшното развитие. Сила, гордост и предразсъдъци – това са все неща, които цени и американският президент. Взаимното недоверие обременява отношенията между Анкара и Вашингтон вече от доста време насам, а войната в Сирия допълнително го засили. И като капак – опитът за преврат преди две години. Ердоган твърди, че САЩ са замесени, защото закрилят проповедника Фетуллах Гюлен. По тази причина в Турция вкараха в затвора един американски проповедник, чието освобождаване Тръмп иска да издейства на всяка цена. Опитът за преврат и до ден-днешен си остава здрачна зона, където избуяват всевъзможни конспиративни теории. Това обаче не променя факта, че в случая двама партньори от НАТО на практика вършат какви ли не подлости един срещу друг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кико

    23 2 Отговор
    Точно
  • 2 Ристе

    33 3 Отговор
    Да я върже към рублата лирата с валутен борд както му предлагат и ще процъфти вожда :)
  • 3 Bahti

    27 2 Отговор
    Нали има Алла кви пари?
  • 4 Инанов

    85 2 Отговор
    Ние сме минали вече по този път. За една нощ инфлацията изяде спестяванията на хората. Жан търча по Москва и Пекин, защото Западът го отритна, но не получи и цент. Остана му да воюва с разбунтувания народ или да си даде оставката. След него дойде прозападно управление, което намали пенсии и заплати наполовина и чрез масовата преебатизация даде цялата икономика в ръцете на децата на комунистите.Нещата станаха куче влачи рейс. Западът ни обра специалистите, Изтокът ни изкупи обработваемата земя и останахме шепа пенсионери и инвалиди, без народ и без земя. През цялото това време съюзническа Турция потурчваше мохамеданите ни и ромите и ни рисуваше в картите си като турска територия. Е не са ли да им е. п. м.?

    Коментиран от #7

  • 5 Валя

    18 9 Отговор
    Никой от фантастичните магьосници от небесата никога на никой за нищо не е помогнал няма и да го направи,не му се кланяйте само се самоунижавате както и унижавате човешкото същество,драги религиозни изхвърлете сляпата вяра от съзнанието си и живота ще придобие човещина и ще има вечен мир на планетата
  • 6 Валя

    15 22 Отговор
    Сляпата вяра влияе на нервната система а от там се почват и болести и скъсяване на живота,спасете се като се изплюете върху библията,корана или тората или която и да е друга книга пълна с лъжи и унижение

    Коментиран от #10, #27

  • 7 Истината боли много

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "Инанов":

    Напълно съм съгласен !За голямо съжаление на Българският народ....

    Коментиран от #8

  • 8 куку руку ку

    21 6 Отговор

    До коментар #7 от "Истината боли много":

    Истината всеки я узнава три секунди след смъртта си. И разбира думите, казани в глава 19 от Евангелието на Матей:
    19 Недейте си събира съкровища на земята, гдето молец и ръжда ги изяжда, и гдето крадци подкопават и крадат.

    20 Но събирайте си съкровища на небето, гдето молец и ръжда не ги изяжда, и гдето крадци не подкопават нито крадат;

    21 защото гдето е съкровището ти, там ще бъде и сърцето ти."

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Хах

    9 8 Отговор

    До коментар #8 от "куку руку ку":

    Е как ще ги разбереме след като сме умрели,това не е ли много странно?
  • 10 Мъка,мъка....

    11 5 Отговор

    До коментар #6 от "Валя":

    Голямо ,,Барбекю" и ,, Джакузи"са ти приготвили за отвъдният Живот твоите приятели и покровители от Сатана&Демон къмпани...

    Коментиран от #12

  • 11 Хах

    7 14 Отговор

    До коментар #8 от "куку руку ку":

    Тоя Матей е бая прост,не е ли знаел че молците не ядат желязо?

    Коментиран от #22, #25

  • 12 Валя

    10 10 Отговор

    До коментар #10 от "Мъка,мъка....":

    Да бе знам,ще се препичам в Ада това е толкова изтъркано и банално вече,но дори и така да е поне ще знам че съм живяла достойно без да се самоунижавам кланяйки се на узурпатор и садист
  • 13 българче

    5 9 Отговор
    Айде пак помия от платени нещастници, които за пари от задокеанските кретени и майка си ще продадат.
  • 14 гост

    14 1 Отговор
    Картината в Турция е ясна,но в България нещата също не вървят,четейки коментарите на 2-3 ма се съмнявам,че България я чака нещо добро.
  • 15 Гюме

    6 2 Отговор
    Мен ме кефи, ква яка банка си направиа турците. Всички кредити са покрити по религиозно подразбиране ))) Ай ся саудитците да не се правят на агностици и да платят кирията на турците щот са най-коравият икономически шамар в джоба на американците - нали ТЕ, а не САЩ всъщност, реално и фактически разрушиха СССР !!!
  • 16 стоян георгиев

    10 4 Отговор
    интересно дали ще има дори и един турчин дето ще послуша новия си султан и ще обмени спестяванията си от долари в лири,а не обратното!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Депресия

    5 1 Отговор
    Голям страх и несигурност... Аллах ще плати големите увеличения, които идват от девалвацията на лирата?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хрис

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хах":

    Във времето, в което е живял и творил Матей, съкровища се считали и изкусно и богато украсени дрехи, ки-
    лими и др. Основна сурояина за изработването им е била вълната и кожата. Всички материали от животински произход са хранителна среда за молеца. Не се опитвай да ревизираш Матея.
  • 23 Крадец

    2 2 Отговор
    Дойче веле-нататък е ясно !
  • 24 deadman1488

    2 1 Отговор
    никой нема да им помогне-може ди само кюрдистан ако си вземе арменската земя в турция..
  • 25 Стефан

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Хах":

    Скоро не бях се смял така с глас... евала
  • 26 Гост

    4 1 Отговор
    Призивът на Реджеп към турските граждани да си обръщат доларите в лири, е все едно да накара всички по наивни турци да си дадат целите спестявания на ченчаджиите и на банките. Съответно банкерите знаят какво да правят ще купят конвиртируема валута и злато, ще станат още по-богати, а обикновенните граждани много бедни, проблемът с инфлацията ще остане дори ще се разрастне. Султана няма ли нормални съветници да му кажат, че прави огромна грешка?
  • 27 Мехмед

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "Валя":

    Ти се изплюй, ако искаш. Но аз няма да се изплюя нито върху Корана, нито върху Библията. Това са книги дадени ни от Бог (Аллах). Той е един и е велик. Точно тези книги ни учат на човечност. Ако не бяха те нямаше да имаме никаква разлика от животните. Ако всеки спазваше написаното в тях животът щеше да е перфектен. Разбира се има и дявол, който прави всичко възможно, за да ни изкара от верния път.
    Така за Ердоган. Той е човек, който е сложил ръка върху Корана и се е клел. Нашите президенти не са като вашите. Ние турците имаме съвсем различен манталитет. Ние знаем, че той не лъже и ще го подкрепяме докрай. Лирата поевтиня, но още нищо не е станало. Американците този път ще си изпатят. Турция не е Ирак, Сирия или Афганистан. Ако трябва ще се надигнем всички турци в цял свят, но няма да склоним глава пред злото.
    Някои казват да даде пастора и да се оправят нещата. Вашето мислене е съвсем различно от нашето: Значи той, ако го върне, това означава че е вече е слаб и ей тогава ще свалим Ердоган.
  • 28 МиГ 23

    5 3 Отговор
    Го-син Ердоган, пусни американския проведник и гръцките войници, и инфлацията може да се понижи. И престани да се караш с държавите и хората по света.

    Коментиран от #30

  • 29 бузю

    3 1 Отговор
    Ха , това ми напомня за един български министър-председател от зората на прехода "За бога братя , не купувайте ". А братята щат не щат купуват щото днескашната заплата , утре не стига за 1 хляб.
  • 30 Мехмед

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "МиГ 23":

    Никога няма да ги пусне. Дори САЩ да обяви война. Ще им даде пастора само срещу ходжата, а гърците изобщо ги няма за нищо, но им предложи размяна и на тях.