Отидете към основна версия

16 327 45

Македония може да изчезне след 10 години

  • македония-
  • историк-
  • изчезне-
  • българия-
  • благой атанасовски-
  • митко манджуков

Македония съществува от 1944 година, заяви друг македонски историк

Снимка: Shutterstock

Македонският историк Благой Атанасовски ни моли да приемем българската версия на нашата история, за да бъдем в хармония със съседката си, коментират в редакцията на скопското електронно издание Express.mk.

„И само ако македонските интелектуалци, историци, политици и македонският народ приемат историческата истина, че македонската политическа нация е създадена през 1944 година като смес от геополитическите обстоятелства и условия, и че преди това историческите дейци, революционери, интелектуалци и учени, са тясно свързани и преплетени с българската национална тъкан - тогава ще можем да се срещнем по средата и да разговаряме като двама цивилизовани съседи", пише историкът в своя рубрика.

Междувременно в интервю за хърватския ежедневник Express академик Митко Манджуков, член на Македонската академия за наука и изкуство (МАНУ)и един от класиците на македонската литература и политически ангажиран интелектуалец, предупреди, че Македония може да изчезне в следващите 10-20 години, предаде „Фокус“.

По думите му тя може да бъде поделена между България и Албания. Коментирайки договора за името с Гърция, Маджуков заяви: „Настоящото „споразумение" е безусловна и непоправима капитулация. За нас срам, ние, македонците, трябва да се запитаме дали изобщо заслужаваме държава, дали сме достойни за това, знаем ли какво тя означава? Това е може би единственият случай в световната история, в който някой се отказва от името си, от правото си на съществуване, от своята история, от своя народ и диаспората. От държава с ограничен суверенитет, с този срамен договор, в допълнение с Тиранската платформа и в тясна връзка с договора за „добросъседство" с България, Македония се превърна в държава без суверенитет, която ще изчезне през следващите 10 или 20 години и ще бъде разделена между България и Албания или между Сърбия и Гърция. Езикът беше първият, който бе ударен, последният удар също ще бъде срещу него. Очевидно е, че нашите лингвисти има какво да обсъждат на техните симпозиуми".

Според Мандужков след това на дневен ред отново ще дойде законът за употребата на езиците. "Той ще върне старата пропаганда в Македония, когато цели градове и села бяха принудени да говорят на език, който въобще не бяха чували. За мен сегашното поведение на албанците е изненада. Става въпрос за езиков империализъм, когато чужди територии са били завладявани или гарантирани чрез пряко разпространение на езика. Македония не може да оцелее в условие на двуезичие, защото вторият официален език ще стане първи в международната комуникация, а първият ще бъде унищожен.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: