Отидете към основна версия

11 754 79

Путин: НАТО приближава към Русия. Ще реагираме

  • саули нинистьо-
  • нато-
  • владимир путин-
  • северен поток 2-
  • арктика

Кремъл е принуден да отговори на появата на елементи от ПРО на САЩ близо до границите, заяви Владимир Владимирович

Снимки: БТА/АР

Русия е принудена да реагира на преместването на инфраструктурата на НАТО и появата на елементи от система за противоракетна отбрана на САЩ близо до своите граници. Това заяви руският президент Владимир Путин след среща с финландския си колега Саули Нинистьо, предаде ТАСС.

На журналистически въпрос Путин отговори, че военната инфраструктура на НАТО се придвижва към границите на Русия, както и че се увеличава количеството на техниката на алианса, личният състав и броят на ученията близо до руските граници.

"Разбира се, трябва да следим какво става там, да укрепваме инфраструктурата си. Трябва да реагираме на това, което става край границите ни, в непосредствена близост се появяват елементи на американска система за ПРО", каза Путин. Той отбеляза, че тези системи за ПРО могат да се използват и за изстрелване на ракети със среден обсег.

Путин заяви, че Русия е готова да обсъди с НАТО правила за полетите на военната авиация. По думите му Финландия е направила предложение в тази посока, а Русия го приветства. "Готови сме да обсъждаме това с нашите партньори от НАТО, но те се отказват от това. Смятам, че това е неконструктивна позиция", заяви Путин.

Руският президент каза, че е обсъдил с финландския си колега и начини за уреждане на кризите в Сирия и Югоизточна Украйна.

Той добави, че са обсъдили и темата за Арктика, най-вече поради това, че сега Финландия председателства Арктическия съвет. Нинистьо заяви, че Хелзинки се надява Русия да участва в евентуална среща на върха за Арктика. "Доколкото разбирам, и двамата с президента Путин сме готови да участваме в арктически съвет на върха, ако такъв се състои", каза финландският гост.

Да се организира такава среща беше предложено миналата година от Нинистьо при негово участие във форум в Архангелск. Тогава Путин изрази готовност да участва в такова събитие.

В изказването си на днешната пресконференция с финландския си колега руският президент заяви, че посещението му в Австрия е имало изключително частен характер. Въпреки това е успял да обсъди въпроси с канцлера на Австрия и с нейния министър на външните работи.

Путин определи срещата си с американския президент Доналд Тръмп като полезна, но заяви, че санкциите на САЩ срещу Москва са контрапродуктивни и безсмислени.

Той добави, че Европа се нуждае от проекта за газопровод "Северен поток 2", и посочи, че Русия е най-подходящият доставчик на енергоносители за Европа.

Путин заяви, че нито той, нито Тръмп е очаквал на срещата им в Хелзинки да решат всички двустранни проблеми.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Кремъл: Отношенията със САЩ деградират

    Президентът Владимир Путин е обсъдил на съвещание с членовете на Съвета за сигурност на Руската федерация състоянието и основните дразнители в отношен ...
    22.08.2018
    2 365
    14
  • САЩ в атака срещу "Северен поток 2"

    САЩ може да въведат санкции срещу проекта „Северен поток 2“, съобщи ТАСС. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп вече о ...
    19.08.2018
    5 532
    49
  • Путин: Искам среща с Ким Чен-ун

    Руският президент Владимир Путин е изразил готовност да се срещне лично с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, съобщи държавната агенция КЦТА, цитирана ...
    15.08.2018
    4 256
    29
  • НАТО по тревога заради руски самолети

    Натовски изтребители са се вдигали на два пъти за седмица, за да съпровождат руски самолети. Това съобщиха от пресслужбата на военното министерство на ...
    14.08.2018
    5 721
    28
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания