Отидете към основна версия

9 209 101

САЩ спират помощите за Русия от понеделник, блокират финансирането й

  • сащ-
  • санкции-
  • русия

Съединените щати блокират почти всички помощи, предоставяни на Русия и спират износа на отбранителни и други технологии и услуги, свързани с националната сигурност, с малко изключения.

Тези решения очаквано са част от списъка със санкции, които публикува Федералният регистър на САЩ (агенцията, публикуваща правителствени съобщения и регулации) и които ще влязат в сила от обявената "дата на публикуване" - понеделник, 27 август, пише "Дневник".

Санкциите са резултат от американски закон срещу употребата на бойни вещества и трябва да действат поне една година заради използваното нервнопаралитично вещество от групата "Новичок" в Солсбъри.

Вчера съветникът на президента Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън каза, че санкциите ще останат в сила, докато Русия не промени поведението си, а Москва предупреди, че случващото се само повишава напрежението.

Какво се променя

Напълно се прекратява предоставянето на всякакви помощи (такива получава и Русия съгласно закона от 1961 г., предвиждащ финансиране на проекти за икономическо и социално развитие, сигурност и др.), с изключение на спешни случаи, свързани с хуманитарни въпроси и прехрана.

Очаквано се забранява износът на стоки и услуги, свързани с отбранителния сектор и националната сигурност. Мярката няма да се прилага за сътрудничеството в космоса.

Освен това никакви руски институции няма да могат да получават кредити, гаранции или друг тип финансова помощ от "които и да било" департамент и агенция на американското правителство, нито от "Експорт-импорт банк" (федерална агенция в САЩ, която посредничи улеснява комуникацията между правителства и износители).

Предвиждаше се санкциите, обявени на 8 август, да влязат в сила още на 22 август, но решението така и не бе обявено от Държавния департамент.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини