Отидете към основна версия

6 647 29

Светът трябва да се изправи срещу китайския тормоз на Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • тайчунг-
  • тайпе
Снимка: Shutterstock

Източноазиатският олимпийски комитет (EAOC) проведе среща на 24 юли по искане на Китай, на която бяха отменени насрочените за 2019 Източноазиатски младежки игри (EAYG), лишавайки от правото на домакинство град Тайчунг в Тайван.

На 24 октомври 2014 г. Тайчунг спечели правото да бъде домакин на EAYG през 2019 година. След това градското правителство и Китайският олимпийски комитет подписаха в Тайпе Договор за домакинство с EAOC. Оттогава домакините се подготвяха старателно в съответствие с Конституцията на EAOC.

Към днешна дата Тайчунг е инвестирал около 22,2 милиона щатски долара в изграждането на спортни арени и планиране на събитието. Градът винаги е изпълнявал задълженията си в договора и не е бил информиран за неизпълнение на задължения през последните 3 години. Също така, EAOC никога не спомена какви точно условия са били нарушени в писмото си до Тайчунг относно решението за отмяна.

Процедурно град Тайчунг не получи никаква възможност да се защитава срещу въпросите и обвиненияте, съобщени в медиите. Нито беше поканен да участва в мирни консултации преди да бъде взето решението. В допълнение, съгласно член 10.4 от Конституцията на EAOC, заседанията на Съвета се провеждат в приемащия град на текущите игри. Тази среща обаче се проведе в Пекин. Следователно отмяната на EAGY 2019 и анулирането на договора бяха очевидно нечестни и несправедливи.

Тази резолюция за отмяна не само пренебрегва правото да се състезават на 2300 спортисти и членове на делегациите от деветте страни и региони в Източна Азия, но също така подкопава правата за членство на Тайван. Освен това противоречи на олимпийския дух, според който спортистите от цял ​​свят трябва да спорят помежду си в равни условия. Атлетическите състезания са идеалното място за подпомагане на нациите. Те помагат на народите да се опознаят и насърчават международната хармония.

Градското правителство на Тайчун започна обжалване на решението и призова EAOC да преговаря с Тайван, за да възстанови правото му да бъде домакин на игрите.

В докладите се казва, че Пекин се ядосва, че определени групи от гражданското общество в Тайван се опитват да насрочат референдум, в който се предлага промяна на името от "Китайско Тайпе" на "Тайван", за да участват в следващите олимпийски игри. Референдумът все още не е официално поставен за гласуване, но Пекин иска да спре всичко, дори и за сметка на останалите участници от региона.

Успехът на Китай в отнемането на Тайван на правото да бъде домакин на спортното събитие е силно предупреждение за това, което може да предстои на онези, които не пеят по неговата мелодия.

След неотдавнашния случай на натиск върху международните авиокомпании да променят предназначението на Тайван за тази несправедлива резолюция, направена от EAOC, е очевидно, че китайският политически мотивиран натиск се разшири до неполитически области

Настояваме международното общество да не става съучастник в китайския тормоз на Тайван.

Тайван е горда демократична нация, чиито постижения в областта на свободата, правата на човека и върховенството на закона са спечелили международно признание и пораждат завистта на хората от авторитарен Китай, които нямат политически или религиозни свободи.

Бихме искали да призовем всички народи, които имат подобна нагласа, да работят в тясно сътрудничество с нас, за да ограничат тормоза на Китай на международната сцена и да предотвратят това - намесата на Пекин в бизнес практиките на други страни или в областта на спорта да станат приемлива норма.

Евгения Юн - пресаташе на представителството на Тайван в Гърция

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини