31 Август, 2018 11:29 6 617 29

Светът трябва да се изправи срещу китайския тормоз на Тайван

  • тайван-
  • китай-
  • тайчунг-
  • тайпе
Светът трябва да се изправи срещу китайския тормоз на Тайван - 1
Снимка: Shutterstock

Източноазиатският олимпийски комитет (EAOC) проведе среща на 24 юли по искане на Китай, на която бяха отменени насрочените за 2019 Източноазиатски младежки игри (EAYG), лишавайки от правото на домакинство град Тайчунг в Тайван.

На 24 октомври 2014 г. Тайчунг спечели правото да бъде домакин на EAYG през 2019 година. След това градското правителство и Китайският олимпийски комитет подписаха в Тайпе Договор за домакинство с EAOC. Оттогава домакините се подготвяха старателно в съответствие с Конституцията на EAOC.

Към днешна дата Тайчунг е инвестирал около 22,2 милиона щатски долара в изграждането на спортни арени и планиране на събитието. Градът винаги е изпълнявал задълженията си в договора и не е бил информиран за неизпълнение на задължения през последните 3 години. Също така, EAOC никога не спомена какви точно условия са били нарушени в писмото си до Тайчунг относно решението за отмяна.

Процедурно град Тайчунг не получи никаква възможност да се защитава срещу въпросите и обвиненияте, съобщени в медиите. Нито беше поканен да участва в мирни консултации преди да бъде взето решението. В допълнение, съгласно член 10.4 от Конституцията на EAOC, заседанията на Съвета се провеждат в приемащия град на текущите игри. Тази среща обаче се проведе в Пекин. Следователно отмяната на EAGY 2019 и анулирането на договора бяха очевидно нечестни и несправедливи.

Тази резолюция за отмяна не само пренебрегва правото да се състезават на 2300 спортисти и членове на делегациите от деветте страни и региони в Източна Азия, но също така подкопава правата за членство на Тайван. Освен това противоречи на олимпийския дух, според който спортистите от цял ​​свят трябва да спорят помежду си в равни условия. Атлетическите състезания са идеалното място за подпомагане на нациите. Те помагат на народите да се опознаят и насърчават международната хармония.

Градското правителство на Тайчун започна обжалване на решението и призова EAOC да преговаря с Тайван, за да възстанови правото му да бъде домакин на игрите.

В докладите се казва, че Пекин се ядосва, че определени групи от гражданското общество в Тайван се опитват да насрочат референдум, в който се предлага промяна на името от "Китайско Тайпе" на "Тайван", за да участват в следващите олимпийски игри. Референдумът все още не е официално поставен за гласуване, но Пекин иска да спре всичко, дори и за сметка на останалите участници от региона.

Успехът на Китай в отнемането на Тайван на правото да бъде домакин на спортното събитие е силно предупреждение за това, което може да предстои на онези, които не пеят по неговата мелодия.

След неотдавнашния случай на натиск върху международните авиокомпании да променят предназначението на Тайван за тази несправедлива резолюция, направена от EAOC, е очевидно, че китайският политически мотивиран натиск се разшири до неполитически области

Настояваме международното общество да не става съучастник в китайския тормоз на Тайван.

Тайван е горда демократична нация, чиито постижения в областта на свободата, правата на човека и върховенството на закона са спечелили международно признание и пораждат завистта на хората от авторитарен Китай, които нямат политически или религиозни свободи.

Бихме искали да призовем всички народи, които имат подобна нагласа, да работят в тясно сътрудничество с нас, за да ограничат тормоза на Китай на международната сцена и да предотвратят това - намесата на Пекин в бизнес практиките на други страни или в областта на спорта да станат приемлива норма.

Евгения Юн - пресаташе на представителството на Тайван в Гърция


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гришата

    16 28 Отговор
    Само Тайван!

    Коментиран от #8, #20

  • 2 етно граф

    41 14 Отговор
    "Тайванците" - китайските "македонци" и "украинци".
  • 3 редът е на други

    18 3 Отговор
    Там ония от ''оста'' да се оправят с него.Ние вече ударно помагаме на цялата близкоисточна и африканска мангалия,така че благодаИря много.
  • 4 света

    43 10 Отговор
    А, светът кога ще се изправи срещу американския тормоз на света??
  • 5 истинко

    36 14 Отговор
    Я си представете Кърджали да се отдели от България! Ще го приемете ли?! Разбира се че не! Така е и с Тайван. Той е част от територията на Китай!Същия случай е и със Сърбия и Косово! Същото е и с Испания и Гибралтар.....

    Коментиран от #7, #9, #25

  • 6 патриотъ

    32 17 Отговор
    Всички трябва да се опълчим срещу американската агресия и злоба,причинила толкова нещастия на света!А Китай си е в правото и никой не може да му се меси!!!
  • 7 плевен

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "истинко":

    ...Великобритания и Лондон.
  • 8 Питам

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "Гришата":

    А можеш ли да го намериш на картата ?
  • 9 Груьо

    9 17 Отговор

    До коментар #5 от "истинко":

    Сравнението ти е неуместно. След комунистическия преврат и избухналата гражданска война, китайската правителствена армия постепенно губи войната и в последствие успява да запази само територията на о. Тайван. Така че Тайван има пълното право да се нарича Република Китай, а комунистите са узурпатори и убийци на милиони китайци. Докато Куоминтан (Националистическата партия на Китай) воюваше с японските нашественици, комунистите укрепват властта си и се подготвят за преврата, избягвайки решителни сражения с японците.
    Всъщност без японската инвазия, ККП никога не би успяла да заграби властта в Китай.

    Коментиран от #10

  • 10 Д'мин

    17 4 Отговор

    До коментар #9 от "Груьо":

    Гоминдан а не Коуминтан, но както и да е. А защо не споменаваш как Чан Кайши/ъ завзема власта през 1927 година? С избори ли или обявява диктатура? Защото пишеш, че комунистите са узурпатори и убийци. И сигурно е така, а генералисимуса хич не е трепал и убивал. Ама има разлика, той е бил подкрепян от американците и е бил демократичен убиец, а комунистите подкрепяни от Сталин са били само убийци! Навярно разликата е огромна. А, и по време на японското нападение Мао и Кайши са били в съюз. Ровни се малко в историята!
  • 11 Bubbles

    14 4 Отговор
    Света трябвало да се изправи сре Китайския тормоз...
    А срещу чифуто-американския КОГА?
    Тайван има НАЦИЯ и е държава, точно колкото мАкедония.
  • 12 Груьо

    5 10 Отговор
    Ти ползваш руски превод, а аз английски, затова има разлика в произношенията. Куоминтан или Гоминдан.
    Куоминтан сваля императорът и обявява република, самият император не е бил убит с цялото си семейство, както правят комунистите в русия с царя.
    През цялата война с Япония, въпреки че са съюзници с Куоминтан, комунистите са избягвали генерални сражения с японците и по скоро са стимулирали. За убийствата също няма база за сравнение. Само ще ти спомена за 45 милиона китайци, избити от Мао съвсем целенасочено с гладна смърт по време на така наречения "Голем скок напред" . Най големия масов убиец в историята на света пред когото Хитлер и Сталин бледнеят. История е добре да се чете, но не тази, която е написана от ККП, те са царе на пропагандата.
    Препоръчвам ти "Девет коментара за китайската комунистическа партия "

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Българина

    12 3 Отговор
    Мен ме интервсува американоюдейския и турския тормоз над Европа и в частност България призовавам всички народи да им се опълчим веднъж завинаги.
  • 15 Д'мин

    11 3 Отговор

    До коментар #12 от "Груьо":

    Що си мислиш, че ползвам руски превод? И що си мислиш, че ти ползваш английски такъв? Ако е така си изял една английска буква накрая G. Явно перфектния ти английски е с шотландски акцент! Та по поста ти-да бе свалил императора, ама не го убил, значи е демократ! По време на неговото управление системата била ли е едно партийна-Да, ама не е узурпатор, както комунистите! И отиваш вече на кой чурката е по-голяма! Онези утрепали повече, Кайшито по-малко! Горкичкия, не са му предоставили възможност да се развихри-къде е един малък остров, къде е континентален Китай!

    Коментиран от #26

  • 16 аг08

    9 4 Отговор
    Светът трябва да се изправи срещу американската агресия !!!

    Коментиран от #17

  • 17 Провинциалист

    3 10 Отговор

    До коментар #16 от "аг08":

    Светът трябва да се изправи срещу руската агресия!
  • 18 Емил

    4 0 Отговор
    Стига с този глупав спорт! Маймунското у човека няма да свърши!
  • 19 Да живее Р Китай

    2 8 Отговор
    Колко са заблудени тука изтормозените злобарчета Тайван го наричат така заради континентален Китай на името на острова а иначе те самите винаги са се наричали Република Китай и китайци и не са отричали че са 1 народ но искат да са независими от комунистическото управление на континентален Китай и изнасят 10 пъти повече на глава

    Коментиран от #21

  • 20 Ивчо

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гришата":

    Ама ти знаеш ли къде е Тайван ?
  • 21 Учуден

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "Да живее Р Китай":

    Кво ? Изнасят повече от Китай! Я пак, че нещо не сващам ?

    Коментиран от #23

  • 22 Чорт

    1 1 Отговор
    Това е като македония
  • 23 Няма кво да се чудиш

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "Учуден":

    извинявам се по-скоро са 8-9 пъти повече на глава от населението не съм писал че общо изнасят повече от Китай

    Р.Китай(Тайван)-23.5млн население износ 317млрд

    континентален Китай-1 390млн население износ 2 263млрд
  • 24 оня ден

    3 1 Отговор
    Да живее нашата икономика оставете Китай... Но най-лесно е Китай да анексира Тайван и съм сигурен че никой няма да каже нищо.
  • 25 Македонски ЧЕП

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "истинко":

    Ами то и Крим е част от Украйна, но.......
  • 26 Груьо

    1 4 Отговор

    До коментар #15 от "Д'мин":

    Ама че глупост, като нямаш доводи започваш за се заяждаш. Императорът е свален с презумпцията че е от мениджърската династия Цин, т.е. не е китаец а е узурпатор. Въпреки че по това време цинската династия изцяло е възприела китайския език и култура. Пак ти давам база за сравнение, императорът е запазен жив, с някои привилегии и средства за живот. Не като комунистическите изчадия в Русия, които избиват царя с малките му деца и семейство.
    Английският ми сигурно е по добър от твоя и освен това говоря и малко мандарин. Едното правителство се бори срещу японския окупатор, докато комунистите се крият и консолидират силите си. След преврата избиват и продължават да избиват несметен брой хора. Направи си калкулация, колко хора са избити от Куоминтан от 1927 до преврата, когато цялата територия на Китай е била под контрол на правителството, колко групи от хора са били преследвани и в какви мащаби и тогава пак ще говорим
  • 27 Все тая

    2 0 Отговор
    Изобщо не е лесно Тайван има 11милиарда военен бюджет, 265К технологична активна армия и над 200 изтребителя просто е немислимо според мен с времето Тайван ще се съгласи да са 1 държава ако имат голяма автономия
  • 28 бат мишо

    3 1 Отговор
    той тос ЦЕЛИЯ свят СВОБОДНИЯ - да се чете лижещия краварски задници -срещу русия го испраиха , срещу турция го испраиха ся срещу китай го испраят
    ДАН СТАНЕ ДА ГО КЛЕЦАТ ИСПРАЕН
    щото ако не ме лъже паметта тес дет тряя им скачаме са ДВЕ ТРЕТИ от световното население територия ресурси и армия
    а ний скачащите сме ЕДНА ПЕТА щото останалите не са в нато
    примерно единия лярд в индия и бразилия и т н и ако опре до скачане по скоро ще скочат на нас отколкот на русия турция и китай
    щот не са с продажни политици кът наще де не за друго
  • 29 Аман

    1 2 Отговор
    До патриотъ. Престани да петниш патриотизма. Ти си рашка подлога.