Отидете към основна версия

8 605 69

Израел към Русия: Съжаляваме!

  • сирия-
  • русия-
  • израел-
  • самолет-
  • свален-
  • съжаляване-
  • башар асад

Израел обвини Асад за свалянето на самолета

Снимка: БТА/ AP

Израел изразява съжаление по повод гибелта на екипажа на руския разузнавателен самолет Ил-20 на 17 септември в Сирия, съобщи пресслужбата на израелската армия, предаде ТАСС. В съобщението се посочва, че самолетът е бил свален от сирийската ПВО по време, когато израелски изтребители са атакували обект на сирийската армия. В обекта са се произвеждали оръжия, които е предстояло да бъдат предадени на ливанската групировка "Хизбула" от името на Иран. "Това оръжие е било предназначено за нападения срещу Израел и то представляваше заплаха, с която Израел не можеше да се примири", се казва още в съобщението.

Армейската пресслужба подчерта, че режимът на сирийския президент Башар Асад носи пълната отговорност за свалянето на руския самолет. Според нея изтребителите на Израел вече са се намирали в израелското въздушно пространство, когато сирийската ПВО е свалила руския самолет. "По време на ударите по мишените в Латакия руският самолет, който после бе свален, не се намираше в зоната на провежданата операция. Сирийската ПВО водеше безразборен огън и, доколкото разбираме, не се е погрижила да се увери, че във въздуха няма руски самолети", заяви армейската пресслужба на Израел.

Руското министерство на отбраната съобщи, че самолетът с 15 души на борда е свален от сирийската система за ПРО. Израелските летци, прикривайки се зад Ил-20, са изложили самолета на огъня на ракетните комплекси С-200. Руското министерство заяви, че израелските средства за управление на авиацията и израелските летци не може да не са виждали руския самолет, тъй като той е захождал за кацане от височина 5 километра. Въпреки това те преднамерено са предприели "тази провокация", каза говорителят на руското министерство на отбраната.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини