Отидете към основна версия

4 572 29

Ердоган с тежки обвинения към САЩ - Септември 2018

  • ердоган-
  • турция-
  • сащ-
  • оон-
  • тръмп-
  • обвинения-
  • фето

Отношенията между Турция и САЩ са обтегнати

Снимка: БТА/ AP

Турският президент Реджеп Ердоган отправи тежки обвинения към САЩ и призова за радикални промени в ООН. Това той направи по време на речта си пред Общото събрание на ООН.

Отношенията между САЩ и Турция са обтегнати в последно време, като Вашингтон дори наложи санкции на Анкара. Според Ердоган резултат от санкциите е финансирането на терористични организации и по-точно на ФЕТО, която е считана за организатор на опита за преврат срещу турския президент.

"Никой от нас не може да си замълчи при едностранните прекратявания на търговски споразумения и използването на икономически санкции като оръжие. Ние сме за решаване на проблемите ни чрез конструктивен диалог на равни начала“, категоричен е турският президент и изтъкна колко голяма сума получава ФЕТО от САЩ. "ФЕТО, чрез своите центрове за обучение в 27 американски щати, получава 763 млн. долара бюджетни средства годишно", обяви турският държавен глава.

Той явно даде заявка за нова много по-важна роля на Турция в световния ред и поиска огромна реформа в ООН. А именно увеличаване на броя на държавите, които са постоянни членове на Съвета за сигурност. В момента те са 5 – Великобритания, Франция, Русия, САЩ и Китай, а още 5 държави от всички континенти на ротационен принцип се сменят като членове на Съвета.

"ООН трябва да бъде реформиран и конкретно, трябва да бъде разширен съставът на постоянните членове на Съвета за сигурност. Защо останалите членове на организацията не могат да бъдат в състава на Съвета за сигурност и да имат постоянен статут? В момента има само пет постоянни членове, които имат правото на вето и се занимават с решаването на световните въпроси“, заяви Ердоган, цитиран от Канал 3. Турският лидер посочи, че "масовите зверства", които се вършат в последно време по различни части на света, "включително в Палестина, се вършат пред очите на ООН".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини