Отидете към основна версия

30 Септември, 2018 08:20, обновена 30 Септември, 2018 08:20 5 577 134

Ердоган откри джамия в сърцето на Германия

  • реджеп ердоган-
  • джамия-
  • кьолн-
  • германия

Турският президент прикова вниманието с посещение в Кьолн

Снимка: БТА/АР

В събота (29 септември) турският президент Реджеп Ердоган присъства на откриването на джамия в Кьолн, предаде ДПА. Той изрази радостта си от събитието, споделяйки че желае да види подобни храмове и в други градове из Германия. Според неговите думи, на събитието са присъствали около 10 000 души.

Джамията е източник на гордост за милиони турци, категоричен беше Ердоган в края на посещението си в Германия. Той подчерта, че визитата му в Германия е "много успешно посещение във важен момент" въпреки различията между двете страни.

Ердоган е обсъдил с местните власти и начините на борба с расизма и ксенофобията.

"Загърбвайки различията си, трябва да се съсредоточим върху общите проблеми", каза Ердоган, визирайки конфликта в Сирия и с Кюрдската работническа партия (ПКК).

Германският канцлер Ангела Меркел и президентът Франк-Валтер Щайнмайер разкритикуваха нарушенията на човешките права в Турция при срещите си с Ердоган вчера.

Отношенията между Германия и Турция са сериозно влошени заради критиките срещу все по-авторитарното управление на Ердоган и репресиите срещу политически противници и журналисти след проваления опит за преврат през 2016 г. Германски граждани са задържани в Турция за предполагаемо участие в опита за преврат, което се отразява отрицателно на двустранните връзки.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: