Отидете към основна версия

1 241 5

Сепаратисти блокираха пътища и влакове в Каталуния

  • каталуния-
  • испания-
  • влакове-
  • пътища-
  • референдум-
  • блокада

Блокада година след референдума

Снимка: БТА/ AP

Привърженици на отцепването на Каталуния от Испания блокираха основни пътища, железопътни линии и други важни места в регионалната столица Барселона. По този начин те отбелязаха първата годишнина от забранения от испанските власти референдум за самоопределение на областта и последвалите полицейски репресии, предадоха Асошиейтед прес и испанските медии.

Протестните акции бяха организирани в интернет от активистката организация "Комитети за защита на републиката", създадена след референдума на 1 октомври миналата година. В Жирона, на 100 километра североизточно от Барселона, демонстрантите блокираха високоскоростна железопътна линия, а полицията се опита да спре прииждащите протестиращи в района на гарата.

Местни медии съобщиха, че демонстрантите са прекъснали движението по основни магистрали като А7 между Барселона и Валенсия и А2, която свързва каталунската столица и Мадрид. Управлението на регионалната пътна мрежа потвърди тази информация.

В събота в центъра на Барселона имаше сблъсъци между сепаратисти и полицията. 24 души бяха ранени, а шестима арестувани. Година след референдума, подкрепата за отделяне на областта от Испания остава висока сред каталунците. Централната власт в Мадрид обаче не иска да позволи подобен сценарий.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: