Last news in Fakti

1 Октомври, 2018 12:40 1 234 5

Сепаратисти блокираха пътища и влакове в Каталуния

  • каталуния-
  • испания-
  • влакове-
  • пътища-
  • референдум-
  • блокада

Блокада година след референдума

Сепаратисти блокираха пътища и влакове в Каталуния - 1
Снимка: БТА/ AP

Привърженици на отцепването на Каталуния от Испания блокираха основни пътища, железопътни линии и други важни места в регионалната столица Барселона. По този начин те отбелязаха първата годишнина от забранения от испанските власти референдум за самоопределение на областта и последвалите полицейски репресии, предадоха Асошиейтед прес и испанските медии.

Протестните акции бяха организирани в интернет от активистката организация "Комитети за защита на републиката", създадена след референдума на 1 октомври миналата година. В Жирона, на 100 километра североизточно от Барселона, демонстрантите блокираха високоскоростна железопътна линия, а полицията се опита да спре прииждащите протестиращи в района на гарата.

Местни медии съобщиха, че демонстрантите са прекъснали движението по основни магистрали като А7 между Барселона и Валенсия и А2, която свързва каталунската столица и Мадрид. Управлението на регионалната пътна мрежа потвърди тази информация.

В събота в центъра на Барселона имаше сблъсъци между сепаратисти и полицията. 24 души бяха ранени, а шестима арестувани. Година след референдума, подкрепата за отделяне на областта от Испания остава висока сред каталунците. Централната власт в Мадрид обаче не иска да позволи подобен сценарий.

Сепаратисти блокираха пътища и влакове в Каталуния
Снимка: БТА/ AP


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха-ха-хаааа....

    8 5 Отговор
    Кво става бе европейцииии.....що биете хората бе....еврпейци.

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бесен Язовец

    2 8 Отговор

    До коментар #1 от "ха-ха-хаааа....":

    Това не са хора ве каскет с каскет такъв, соросоиди са това ! Нали за вас рублерастите, всичките протести на старият континен са платени и организирани от Сорос с цел да се разпадне държавата в която е протеста ! Та, ти драги ми каскете, от кога взе да се вълнуваш за соросоидите ?
  • 4 ГосТ

    1 8 Отговор

    До коментар #1 от "ха-ха-хаааа....":

    Бъркаш тея дето лежат по улиците и канавките пребити от бой в Русия и тея дето се търкалят по улицата, защото им е платено
  • 5 Демократ

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "ха-ха-хаааа....":

    Ти европейците ги остави. Въпросът е защо сепаратистите нападнаха хората които са против разделянето.
Новини по държави: