Отидете към основна версия

2 124 12

В Израел: Без ядрени оръжия за Иран (СНИМКИ)

  • израел-
  • германия-
  • ангела меркел-
  • бенямин нетаняху-
  • иран-
  • ядрено оръжие

Нетаняху и Меркел обаче са на различни мнения как да се постигне тази цел

Снимки: БТА/АР

Германия и Израел са съгласни, че не бива никога да се допусне Иран да се сдобие с ядрени оръжия, но са на различни мнения как да се постигне тази цел, заяви германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с израелския премиер Бенямин Нетаняху, предаде Reuters.

"Ние сме убедени и твърдо споделяме позицията на Израел, че трябва да се направи всичко да се попречи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия. Не сме обаче на едно мнение по кой път да се стигне до тази цел", каза Меркел.

Канцлерът заяви още, че Иран трябва да оттегли военните си сили от Сирия, защото те са заплаха за Израел.

"Предприели сме много усилия, казвала съм на руския президент, че иранските сили трябва да си вървят и по възможност да се сведе до нула влиянието на Иран в Сирия, което естествено е сложен проект. Разполагането на ирански сили при Голанските възвишения е заплаха за Израел. Подобна заплаха има и от Ливан", каза Меркел. Тя увери, че Берлин използва всичките си възможности такава опасност за Израел да не съществува.

ФРГ ще продължи да работи за решение с две държави на близкоизточния въпрос и ще се постарае да убеди палестинците да водят мирни преговори с Израел, заяви Меркел.

В Германия продължава да съществува антисемитизъм и дори отчасти е нараснал, каза тя и увери, че германското правителство е решено да се противопоставя на тази тенденция.

Израелският премиер призова всички страни в света да окажат натиск на Иран да съкрати военната си ядрена програма и да напусне Сирия.

"Смятам, че всички страни по света трябва да се обединят в оказването на натиск на Иран напълно да спре военната си ядрена програма, да прекрати терористичната си дейност в Европа и по цял свят и да престане да използва Сирия като база за атаки над Израел. В крайна сметка иранците трябва изцяло да напуснат Сирия", каза той.

Израел ще продължава да се защитава от агресията на Иран и ще блокира опитите на Техеран да използва Сирия и Ливан като бази за атаки срещу еврейската държава, увери Нетаняху.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Руски нефт от Урал ще спасява закъсалия Иран

    Недостигът на доставки от суров петрол за средиземноморския пазар, който ще се усети след 4 ноември, когато влязат в сила американските санкции срещу ...
    06.10.2018
    5 805
    12
  • САЩ не искат война с Иран

    САЩ не се стремят да влизат във война с Иран, увери генерал Джо Вотел, който командва силите на САЩ в Близкия изток. Думите му идват в момент, когато ...
    05.10.2018
    2 424
    8
  • САЩ ще ядат шамари

    Иран ще нашамари и победи САЩ. Това заяви върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей, цитиран от „Ройтерс“. Американският президент Д ...
    04.10.2018
    3 391
    19
  • Германия критикува, но продава оръжия

    Въпреки, че критикува политиката на Саудитска Арабия в Йемен, Германия се е съгласила да продаде на страната оръжие в размер на 254. млн. евро, съобщи ...
    01.10.2018
    2 454
    4
  • Иран атакува Сирия с ракети

    Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция обяви, че е атакувал тази сутрин с помощта на балистични ракети щаб квартира на "терорист ...
    01.10.2018
    7 933
    49