Отидете към основна версия

9 310 17

Видеозапис показва убийството на журналиста Хашоги

  • джамал хашоги-
  • убийство-
  • журналист-
  • турция-
  • саудитска арабия

Джамал Хашоги е записал убийството си на своя часовник Apple

Снимка: АР/БТА

Открити са видеозаписи от изчезването на известния саудитски журналист Джамал Хашоги. Те са били направени с часовника му Apple, съобщават от турското разследване. На записа се вижда, че журналистът е бил измъчван и убит, съобщава „Дейли сабах”. Информацията идва часове след като в Турция пристигна делегация от Саудитска Арабия. „Моментите, в които Хашоги е разпитван, измъчван и убит, са записани в паметта на часовника му Apple”, пише „Дейли сабах”. От там допълват, че устройството е било синхронизирано с неговия iPhone, който е останал в годеницата му.

Информацията за това, че Хашоги е носил черен часовник Apple, когато е влизал в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври, беше потвърдена и от двама високопоставени турски служители.

Турското издание твърди, че агенти на саудитското разузнаване са разбрали след смъртта на журналиста, че телефонът му записва. Те са използвали пръстовия му отпечатък, за да отключат устройството и са успели да изтрият само част от информацията. Останалата част от записите са открити в телефона му, който към момента на престъплението е бил извън консулството.

Хашоги е влязъл в консулството на Саудитска Арабия на 2 октомври с цел получаване на документи за предстоящата му женитба. Според представители на консулството той е напуснал сградата. Турските власти и годеницата му, която е била пред сградата, твърдят обратното. По първоначални оценки на турската полиция Хашоги, който е отявлен критик на саудитското правителство, е бил убит в консулството. Рияд обаче отхвърли подобни твърдения.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: