Отидете към основна версия

3 198 15

Голям ден за Бавария

  • германия-
  • бавария-
  • избори-
  • хсс-
  • християндемократически съюз

Ще падне ли Християндемократическият съюз?

Снимка: БТА/АР

Днес, 14 октомври, в германската провинция Бавария се готвят за регионалните парламентарни избори. Вотът може да сложи край на еднопартийното управление на консервативния Християнсоциален съюз (ХСС).

Допитвания показват, че ХСС, който от десетилетия управлява Бавария и на федерално ниво е в коалиция с Християндемократическия съюз /ХДС/ на канцлерката Ангела Меркел, ще получи само 33 процента на регионалните избори, предаде ДПА.

Очаква се това да е най-слабият резултат на ХСС, който е хегемон в провинцията от създаването си след Втората световна война досега.

ХСС е бил на власт без прекъсване от 1958 г., най-често с абсолютно мнозинство. Сега съюзът се състезава със Зелените, които може да спечелят 18 процента, и с големия си кошмар - крайнодясната Алтернатива за Германия. Тя е във възход след пристигането на над 1 милион чужденци във федералната република през 2010-2016 г. и може да получи 16 на сто от гласовете.

В регионалните избори участват също Германската социалдемократическа партия, Свободната демократическа партия, Левите и Свободни избиратели на Бавария - центристи, които от 2008 г. са трета политическа сила в баварския парламент, след ХСС и ГСДП.

Бавария е втора по големина германска провинция по територия и равнище на икономиката си, тя е и регионът с най-ниска безработица.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: