Отидете към основна версия

5 413 17

Ариведерчи, Меркел!

  • германия-
  • бавария-
  • ангела меркел-
  • избори-
  • матео салвини

В Бавария победи промяната, а ЕС загуби, смята италианският вътрешен министър Матео Салвини

Снимки: БТА/АР

Резултатът от гласуването в германската провинция Бавария означава, че избирателите отхвърлят "старата система" в Европа, каза италианският вътрешен министър Матео Салвини, цитиран от DPА.

"В Бавария победи промяната, а Европейският съюз загуби", заяви Салвини, който е лидер на дясната партия "Лига".

Според него това е "историческо поражение за християндемократите и социалистите, а приятелите от "Алтернатива за Германия" за първи път влизат в провинциалния парламент".

"Ариведерчи (довиждане - на италиански), Меркел, Шулц и Юнкер", заяви Салвини, имайки предвид канцлера Ангела Меркел, бившия председател на Европейския парламент и някогашен лидер на социалдемократите Мартин Шулц и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Управляващият в Бавария Християнсоциален съюз, който е партньор на християндемократите на Меркел на федерално ниво, загуби абсолютното си мнозинство в провинциалния парламент, след като получи 37,2 процента от гласовете на вчерашните избори - с над 10 пункта по-малко, отколкото на предишното провинциално гласуване през 2013 г.

Социалдемократите, които също участват в управляващата коалиция на Меркел, спечелиха 9,7%, почти наполовина в сравнение с резултата им през 2013 г.

Зелените се наредиха на второ място на провинциалните избори със 17,5 процента, а дясната популистка партия "Алтернатива за Германия" събра 10,2 на сто и за първи път влезе в парламента на Бавария.

Свободните избиратели спечелиха 11,6%, а свободните демократи едва прескочиха 5-процентовата бариера, за да влязат отново в законодателното събрание, получавайки 5,1 процента от гласовете.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Време разделно за Ангела Меркел

    В централната германска провинция Хесен започнаха регионалните избори, които се очертаха като тест за нестабилното коалиционно правителство на канцлер ...
    28.10.2018
    3 445
    14
  • Германия пред политически трус

    Социалдеморкатическата партия на Германия обяви, че е възможно да излезе от управляващата коалиция в страната, съобщи ДПА. Социалдемократите са в о ...
    15.10.2018
    1 518
    7
  • Изборите в Бавария – неприятна изненада за Меркел

    Исторически провал претърпя на днешните регионални избори в Бавария Християнсоциалният съюз (ХСС), който е основният съюзник на Ангела Меркел. По този ...
    14.10.2018
    3 582
    14
  • Германците не вярват на политици

    Подкрепата за консерваторите на Ангела Меркел и техния коалиционен партньор Социалдемократическата партия е рекордно ниска, показа допитване на фона н ...
    12.10.2018
    1 769
    7
Новини по държави: