Отидете към основна версия

3 424 12

Тръмп определи най-голямата заплаха за него

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • заплаха-
  • федерален резерв-
  • банка-
  • лихви-
  • президент

Президентът се страхува от една независима институция

Снимка: БТА/ AP

Американският президент Доналд Тръмп повтори оплакванията си, че Федералният резерв (Фед) увеличава твърде бързо краткосрочните лихвени проценти, като в същото време нарече Централната банка на САЩ "моята най-голяма заплаха", предаде БНР.

"Това е независима институция, така че не разговарям с нея, но не съм щастлив от това, което прави, защото го прави прекалено бързо", заяви Тръмп в интервю за Fox Business Network, визирайки председателя на Фед Джером Пауъл, който самият президент на САЩ номинира през миналата година за този пост. "Погледнете последните инфлационни стойности, те са много ниски", отбеляза той, застъпвайки тезата за по-бавно увеличаване на лихвените проценти.

Президентът все пак призна, че Пауъл е бил неговият избор да замени бившия управител на Фед – Джанет Йелън, и заяви, че не обвинява никого. "Аз го поставих там и може би това беше правилно, или може би погрешно", посочи Тръмп и добави: "Назначих и няколко други хора там, с което също не съм толкова щастлив, въпреки че в по-голямата си част съм много доволен от тях". В интервюто за Fox Business Network, цитирано от "Уолстрийт джърнъл", Доналд Тръмп заяви, че Джером Пауъл е "изключително консервативен, позволете ми да използвам този хубав термин, но не съм доволен от това, което прави. Не бих го назначил за още четири-пет години".

Трябва да се има предвид, че законът е неясен дали президентът на САЩ може да уволни председателя на Фед, докато той изпълнява своя четиригодишен мандат начело на Централната банка. Коментарите на Тръмп представляват неговата последна критика по отношение на Централната банка. На 9-и октомври той повтори недоволството си от Фед и каза, че смята, че инфлацията остава под контрол. "Мисля, че Федералният резерв е луд", каза той на следващия ден пред репортери в момент, когато имаше сериозни трусове на Фондовата борса на Уолстрийт. Бившият председател на Централната банка Джанет Йелън пък заяви в понеделник, че атаките на президента срещу Фед са "контрапродуктивни". "Няма закон срещу подобни атаки, но не мисля, че това е разумно", посочи Йелън.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Тръмп: Затварям границата с Мексико

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да затвори границата с Мексико, предаде AFP. Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато хиляди м ...
    18.10.2018
    5 411
    17