Отидете към основна версия

2 933 22

Германия описа саудитската версия като „неадекватна”

  • джамал хашоги-
  • германия-
  • ангела меркел-
  • неадекватна-
  • версия-
  • убийство

Меркел не повярва на Саудитска Арабия

Снимка: БТА/ AP

Германската канцлерка Ангела Меркел осъди убийството на журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул и каза, че досегашните обяснения за обстоятелствата около смъртта му са неадекватни, предаде Ройтерс.

"Ние осъждаме това деяние по най-категоричен начин", казаха Меркел и външният министър Хайко Маас в съвместно изявление. "Очакваме прозрачност от Саудитска Арабия за обстоятелствата около смъртта му. Наличната информация за събитията в консулството в Истанбул е неадекватна", заявиха те.

Меркел и Маас изразиха дълбоко съчувствие към приятелите и роднините на Хашоги и казаха, че трябва да се потърси сметка на отговорните за смъртта му. От Рияд обявиха, че журналистът е починал след сбиване в саудитското консулство. Турските служби обаче са убедени, че става въпрос за предварително планирано деяние и жестоко убийство.

"Всеки компромис със Саудитска Арабия относно убийството на Джамал Хашоги ще означава да се даде "разрешение за убиване" на едно кралство, което "отвлича" и "убива" журналисти, каза генералният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Дьолоар. Той посочи, че след "признаването на смъртта" на Хашоги "Репортери без граници" "очаква върху Саудитска Арабия да бъде упражнен един решителен, постоянен и мощен натиск, за да се изясни цялата истина по случая и да се постигне освобождаването на саудитски журналисти, които са били осъдени на ужасяващи и безумни присъди".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: