Отидете към основна версия

5 342 25

Цирк! Саудитска Арабия пак смени версията си за Хашоги

  • джамал хашоги-
  • саудитска арабия-
  • версия-
  • убийство-
  • турция-
  • журналист

Рияд твърди, че принцът не е поръчал убийството

Снимка: БТА/ AP

Саудитска Арабия за пореден път смени версията си за убития журналист Джамал Хашоги. Дисидентът изчезна на 2 октомври, след като влезе в саудитското консулство в Истанбул за получаване на формални брачни документи.

Първо властта в Рияд обяви, че Джамал Хашоги е напуснал консулството жив и здрав. Дни по-късно Саудитска Арабия все пак призна, че журналистът е бил убит след възникнал спор и последвал ръкопашен бой. Сега Рияд посочи, че Хашоги е бил убит от престъпници, които обаче действали без знанието на саудитския принц, предаде Би Би Си.

За агенция „Ройтерс" високопоставен служител от Рияд е казал, че планът е бил Хашоги да бъде отвлечен и върнат в родината си, която напусна след заплахи заради критики към реформите на управляващите. След като оказал съпротива, бил удушен при спречкването с агентите, гласи тази версия. След това тялото му било изнесено от консулството, покрито с килим.

Саудитска Арабия определи убийството на журналиста като „огромна грешка“, но защити принц Салман, който „не е знаел за това“. Турските служби са убедени, че Джамал Хашоги е бил измъчван и убит. Международната общност се съмнява, че убийството може да е станало без знанието на саудитския принц. Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман се е обадил по телефона на сина на Джамал Хашоги, за да изрази съболезнования за смъртта на журналиста, съобщиха от кралството.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: